A gyógynövények napi rutinunkba történő beépítésének kedvelt módja a gyógytea fogyasztása. Nemcsak maga a gyógytea kortyolgatása, hanem már annak elkészítése is nyugtatólag hat ránk. Nagyon sokféle gyógytea és tápanyag, azaz vitamin és ásványi anyag létezik az elme megnyugtatására, a szorongás csillapítására. Most ezek közül mutatunk be néhányat.
A macskagyökér nevű gyógynövényt évszázadok óta használják szorongás és álmatlanság kezelésére, ugyanis csökkenti a szorongás érzését, és javítja az alvás minőségét.
A szorongás másik legnépszerűbb gyógynövénye a kamilla. A gyógynövény az elmét és a testet is meg tudja nyugtatni. Hosszútávú használata jelentősen csökkenti a generalizált szorongásos rendellenesség tüneteit.
A levendula is nyugtató tulajdonságairól ismert és híres. Gyakran megtalálható aromaterápiás keverékekben, hiszen enyhíti a szorongást, és jobb éjszakai pihenést biztosít.
A citromfű a mentacsalád tagjaként fokozza a hangulatot, megnyugtatja az elmét, és enyhíti a szorongást. Rendszeres fogyasztása nyugodttá és kevésbé szorongóvá varázsolhat bennünket.
A rózsagyökér egy olyan adaptogén gyógynövény, amely segít megbirkózni a stressznek az elménkre és testünkre gyakorolt hatásával. Jó választás, ha a szorongásunkat stressz vagy kiégés okozza. Nemcsak nyugodtabbá, hanem éberebbé is varázsolhat bennünket.
A stressz és a szorongás összekapcsolódik. A megnövekedett stressz szorongást okoz, és ez fordítva is igaz. Amikor megemelkedik a kortizolszint, akkor ez hatással van a hangulatunkra és az egészségünkre is. Egyes vitaminok és ásványi anyagok azonban növelhetik az energiát, kiegyensúlyozzák a neurotranszmitterek szintjét, javítják a kognitív teljesítményt, és szabályozzák a hangulatot.
A B-komplex vitaminok befolyásolják az energiaszintet, a kognitív teljesítményt és a hangulatot. A B-vitaminok a következő táplálékokban találhatók meg: csicseriborsó, pekándió, lazac.
Az E-vitamin egy természetes antioxidáns. Az antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök számát a szervezetben. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stresszhez vezet, stressz és szorongás idején pedig a szervezet nagy mennyiségű E-vitamint használ fel. Ha azonban pótoljuk ezt a vitamint, akkor ez segít az egyensúly helyreállításában, és ezzel fokozódik a nyugalom érzése is.
A C-vitamin egy másik természetes antioxidáns. Ez a vitamin csökkenti a szervezetben a kortizolszintet stressz idején, a kevesebb kortizol pedig csökkenti a stresszt és a szorongást. A C-vitamin ezen kívül megakadályozza stressz idején a vércukorszint megemelkedését. Ez a vitamin vízben oldódik, és naponta szükséges fogyasztani. Sok C-vitamint tartalmaz a narancs, a paprika, a kelkáposzta, a kelbimbó, a brokkoli és a szamóca.
A D-vitamin is segít a stressz és a szorongás csökkentésében. Napfény útján juthatunk hozzá ehhez a vitaminhoz, de egyes táplálékok is tartalmazzák, például a lazac, a tojássárgája és a gomba. Az elegendő D-vitamin bevitele nagymértékben szabályozza a hangulatot. Egy tanulmány azt írta le, hogy elsősorban azok a személyek szenvednek szorongásos rendellenességben, akik nem fogyasztanak elegendő D-vitaminban gazdag táplálékot, illetve akik nem tartózkodnak a szabadban.
A magnézium fontos a test különböző funkcióihoz. Ez egy természetes izom- és idegrendszer-relaxáló. Megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákban, a barna rizsben, a banánban, a dióban és a zöld leveles zöldségekben.