A tápanyaghiány mentális betegségeket okozhat

Szomorú idősebb nő egy pohár vízzel a kezében ül a kanapén.

Szomorú idősebb nő egy pohár vízzel a kezében ül a kanapén.

Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy mindaz, amit megiszunk és megeszünk, hatással van az egészségünkre. Azonban nemcsak a testi egészségünkre, hanem a mentális állapotunkra is.

Amennyiben a vércukorszintünk alacsonyabb a normálisnál, fáradtnak és ingerlékenynek is érezhetjük magunkat, illetve még depressziós tünetek is megjelenhetnek. A rendszeres étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, és energiát biztosít a szervezet számára. Energiát a következő táplálékokból nyerhetünk: teljes kiőrlésű gabona, barna rizs, diófélék és magvak.

A magnézium sokféle biokémiai folyamathoz járul aktívan hozzá. Fokozza az idegsejtek növekedését, javítja a cirkadián ritmust, mégpedig oly módon, hogy segíti a melatoninhormon termelődését.

A fitonutriensek szintén nagy szerepet játszanak a depresszió és a szorongás csökkentésében. A teljes értékű táplálékokról se feledkezzünk el, hiszen ezek maximálisan hozzájárulnak az optimális egészség és a jó hangulat megteremtéséhez.

A bíbor kasvirág nemcsak vírusellenes, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A gyulladásnak nagyon lényeges szerepe van, hiszen többek között önmagát védi meg a szervezet a különféle betegségektől. Azonban a krónikus gyulladás magával hozhat nagyon komoly betegségeket, így jól tesszük, ha gondoskodunk valamilyen gyulladáscsökkentő fogyasztásáról. Ilyen remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik a bíbor kasvirág is. A gyógynövény nemcsak a krónikus gyulladás csökkentésében verhetetlen, hanem a fájdalom csillapításában és az ödéma megszüntetésében is.

A gyógynövény egyik legismertebb tulajdonsága az immunerősítő hatás. A bíbor kasvirág segít az immunrendszernek a vírusok és a fertőzések elleni küzdelemben, illetve azt is lehetővé teszi, hogy gyorsabban épüljünk fel egy-egy betegségből. Csökkenti a megfázás kialakulásának az esélyét, vagy a betegség időtartamát rövidíti le jelentősen.

A dehidratáció megnehezíti a koncentrációt és a tiszta gondolkodást is. Fogyasszunk a nap folyamán vizet és gyógyteákat, ellenben korlátozzuk a kávéfogyasztást, az ugyanis vizet von el a szervezettől.

A zöldségekkel és gyümölcsökkel sok-sok tápanyagot vihetünk be a szervezetünkbe. Ezek a táplálékok is sok-sok energiát biztosítanak számunkra, és megakadályozhatják a mentális betegségek kialakulását.

A magas fehérjetartalmú étrend is támogathatja a mentális egészséget. A fehérje aminosavaknak nevezett vegyi anyagokat tartalmaz, amelyre az agynak nagy szüksége van, mégpedig a neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagok előállításához. Fehérjét tartalmazó táplálékok: hüvelyesek, diófélék, magvak, tej, hal, tojás, sajt.

Az agynak bizonyos zsírsavakra is szüksége van, hogy jól működjön: ilyenek az omega-3 és az omage-6 zsírsavak. Ezeket a tápanyagokat megtalálhatjuk az olajos halakban, az avokádóban, a diófélékben és a magvakban.

A bélrendszer egészsége hatással van a hangulatunkra. Ha stresszesek vagyunk vagy sokat szorongunk, az hatással lesz a bélrendszer egészségére is. Olyan emésztési zavarban szenvedhetünk a szorongás és a stressz miatt, mint a puffadás vagy a székrekedés. A relaxációs technika és a légzőgyakorlatok segíthetnek a stressz enyhítésében, a bélrendszeri és a mentális egészség fenntartásában. Emellett fogyaszthatunk olyan táplálékokat, amelyek támogatják az emésztést: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, probiotikumokban gazdag táplálékok.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed