A zeller mint szupertáplálék – zelleres turmixitalreceptekkel

Az ablakban egy pohár zellerturmix, mellette zellerszár levelekkel.

Az ablakban egy pohár zellerturmix, mellette zellerszár levelekkel.

Szinte nincs olyan év, hogy ne kiáltanának ki valamilyen táplálékot szuperélelmiszernek. Egy időben a chiamag került fókuszba, amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti a koleszterinszintet, majd a zöld leveles zöldségek kerültek reflektorfénybe. Többek között az bizonyosodott be ezekről a táplálékokról, hogy remekül képesek hasi zsírt égetni. A fekete áfonya sem maradhatott ki a vizsgálatok sorából. A fekete áfonyával kapcsolatban pedig az derült ki, hogy fokozza a szervezetben az antioxidáns-termelést, amelynek köztudottan nagyszerű szabadgyök-semlegesítő hatása van.

Napjainkban pedig a zellermaggal, a zellerrel kapcsolatban állítják azt a tudósok, hogy nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Vitathatatlan, hogy a zeller vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat biztosít a jó egészség megőrzéséhez. A növény izolált tápanyagai és más vegyületei együtt dolgoznak az egészség javítása érdekében.

A kutatások azt találták, hogy mind a zeller-, mind a zellermagkivonat javította a vérnyomásszintet azoknál a betegeknél, akiknek enyhe vagy közepes szintű vérnyomás-emelkedésük volt.

A vérnyomás voltaképpen azt méri, hogy a szív milyen erővel pumpálja a vért. Minél nagyobb erővel pumpál a szív, annál keményebben kell dolgoznia a szívünknek. Ez pedig vérnyomás-emelkedést eredményez. A magas vérnyomás azonban károsítja az ereket, a szívet, az agyat, a vesét és a szemet. Illetve nagyobb a kockázat a szívkoszorúér-betegség, a vakság, a stroke és a szívelégtelenség szempontjából is.

A zeller fitokémiai anyagokat, úgynevezett ftalidokat tartalmaz, amelyek ellazítják az artériák falának szöveteit. Ezzel növeli a véráramlást, és csökkenti a vérnyomást. Ehetünk zellert, zellermagot, zellerszárat, hiszen mindegyik tartalmaz káliumot és magnéziumot, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában. Ahhoz, hogy a zeller ezen előnyeit kihasználhassuk, naponta legalább 4 zellerszárat kell elropogtatnunk nyers állapotában.

A zeller azonban önmagában nem fogja rendbe tenni a magasvérnyomás-problémánkat, viszont a növényeken alapuló étrend tökéletes kezdeti lépésként, ha az a célunk, hogy rendeződjön a vérnyomásunk. Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, növényi olajokat, babot, dióféléket és magvakat, hiszen ezzel megkapjuk a vérnyomás szabályozásához szükséges káliumot, magnéziumot, kalciumot, korlátolt mennyiségben nátriumot, rostot és fehérjét. Azonban korlátoznunk kell az édességeket, a cukros italokat és a vörös húsokat.

A zellert ehetjük köretként, salátaként, de kitűnő turmixitalokat is készíthetünk ebből a zöldségből. Most két ilyen receptet mutatunk be.

Petrezselymes-zelleres turmixital hozzávalói:

• 4 zellerszár,
• 1 csokor petrezselyem,
• 1citrom,
• 1 liter víz.

Elkészítése:

Mossuk meg és daraboljuk fel a zellerszárat, majd a megmosott petrezselyemlevéllel együtt dobjuk a turmixgépbe. Öntsük hozzá a vizet, illetve facsarjuk bele a citromot.

Almás zellerital hozzávalói:

• 1 kisebb zellergumó,
• 1 alma,
• 1 marék dió,
• 1 lime,
• ízlés szerint méz,
• 1 pohár víz.

Elkészítése:

Hámozzuk meg a zellert és az almát, szeleteljük fel, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet, a mézet, a diót és a lime frissen facsart levét.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed