Szinte nincs olyan év, hogy ne kiáltanának ki valamilyen táplálékot szuperélelmiszernek. Egy időben a chiamag került fókuszba, amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenti a koleszterinszintet, majd a zöld leveles zöldségek kerültek reflektorfénybe. Többek között az bizonyosodott be ezekről a táplálékokról, hogy remekül képesek hasi zsírt égetni. A fekete áfonya sem maradhatott ki a vizsgálatok sorából. A fekete áfonyával kapcsolatban pedig az derült ki, hogy fokozza a szervezetben az antioxidáns-termelést, amelynek köztudottan nagyszerű szabadgyök-semlegesítő hatása van.
Napjainkban pedig a zellermaggal, a zellerrel kapcsolatban állítják azt a tudósok, hogy nagyon hatékony a magas vérnyomás csökkentésében. Vitathatatlan, hogy a zeller vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat biztosít a jó egészség megőrzéséhez. A növény izolált tápanyagai és más vegyületei együtt dolgoznak az egészség javítása érdekében.
A kutatások azt találták, hogy mind a zeller-, mind a zellermagkivonat javította a vérnyomásszintet azoknál a betegeknél, akiknek enyhe vagy közepes szintű vérnyomás-emelkedésük volt.
A vérnyomás voltaképpen azt méri, hogy a szív milyen erővel pumpálja a vért. Minél nagyobb erővel pumpál a szív, annál keményebben kell dolgoznia a szívünknek. Ez pedig vérnyomás-emelkedést eredményez. A magas vérnyomás azonban károsítja az ereket, a szívet, az agyat, a vesét és a szemet. Illetve nagyobb a kockázat a szívkoszorúér-betegség, a vakság, a stroke és a szívelégtelenség szempontjából is.
A zeller fitokémiai anyagokat, úgynevezett ftalidokat tartalmaz, amelyek ellazítják az artériák falának szöveteit. Ezzel növeli a véráramlást, és csökkenti a vérnyomást. Ehetünk zellert, zellermagot, zellerszárat, hiszen mindegyik tartalmaz káliumot és magnéziumot, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában. Ahhoz, hogy a zeller ezen előnyeit kihasználhassuk, naponta legalább 4 zellerszárat kell elropogtatnunk nyers állapotában.
A zeller azonban önmagában nem fogja rendbe tenni a magasvérnyomás-problémánkat, viszont a növényeken alapuló étrend tökéletes kezdeti lépésként, ha az a célunk, hogy rendeződjön a vérnyomásunk. Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, növényi olajokat, babot, dióféléket és magvakat, hiszen ezzel megkapjuk a vérnyomás szabályozásához szükséges káliumot, magnéziumot, kalciumot, korlátolt mennyiségben nátriumot, rostot és fehérjét. Azonban korlátoznunk kell az édességeket, a cukros italokat és a vörös húsokat.
A zellert ehetjük köretként, salátaként, de kitűnő turmixitalokat is készíthetünk ebből a zöldségből. Most két ilyen receptet mutatunk be.
Petrezselymes-zelleres turmixital hozzávalói:
• 4 zellerszár,
• 1 csokor petrezselyem,
• 1citrom,
• 1 liter víz.
Elkészítése:
Mossuk meg és daraboljuk fel a zellerszárat, majd a megmosott petrezselyemlevéllel együtt dobjuk a turmixgépbe. Öntsük hozzá a vizet, illetve facsarjuk bele a citromot.
Almás zellerital hozzávalói:
• 1 kisebb zellergumó,
• 1 alma,
• 1 marék dió,
• 1 lime,
• ízlés szerint méz,
• 1 pohár víz.
Elkészítése:
Hámozzuk meg a zellert és az almát, szeleteljük fel, majd tegyük a turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet, a mézet, a diót és a lime frissen facsart levét.

