A zöldségek és gyümölcsök csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatait

A gyümölcsökben és zöldségekben olyan vitaminok, ásványi anyagok és mikrotápanyagok találhatók, amelyek csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatait – legalábbis a legújabb kutatási eredmények erre a tényre mutatnak rá.

A kutatási anyagok szerint azok a táplálékok – pontosabban zöldségek és gyümölcsök –, amelyek karotinoidokban bővelkednek, csökkenthetik az Alzheimer-kór kockázatait. Milyen táplálékokkal növelhetjük a karotinoidok bevitelét? Például a sárgarépával, a paradicsommal vagy a tojással, igaz, utóbbi se nem gyümölcs, se nem zöldség.

Az agyi rendellenességek negatívan hatnak a memóriára, a gondolkodási készségekre. Minél előrehaladottabb a beteg állapota, annál nehezebben tud egyszerű feladatokat végrehajtani, és annál nehezebb lesz bizonyos emlékek felidézése.

Az Alzheimer-kór kialakulásában például többféle tényező játszhat kiemelkedő szerepet, úgymint genetika, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, nem megfelelő alvás, stressz. De az étrend is fontos szerepet játszik az agyi egészség fenntartásában. A kutatók azt a megállapítást tették, hogy azon betegek körében, akik Alzheimer-kórban szenvednek, jóval kisebb a karotinoidok szintje, mint azon személyek esetében, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

A tanulmányok szerint tehát a karotinoidok rendszeres bevitele jelentősen lecsökkentheti az Alzheimer-kór kockázatait. Ilyen karotinoid lehet a béta-karotin, melynek gazdag forrásai a sárgarépa, a sárgadinnye, a spenót, az édesburgonya, A lutein is egy karotinoid, amelyet a tojássárgája, a vízitorma és a pisztácia is tartalmaz.

A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy bizonyos karotinoidok, például a likopin, a zeaxantin, a lutein vagy az E-vitamin koncentrációja jóval alacsonyabb az Alzheimer-kórban diagnosztizált személyek körében, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

A gyulladás és az oxidáció is oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának. A karotinoidok azonban nemcsak gyulladást csökkentenek, de az oxidatív stresszel szemben is védelmet jelentenek. A karotinoidok segíthetnek csökkenteni a normál agyi anyagcsere által okozott károkat, illetve az olyan étrend, amely likopinban, luteinben és zeaxantinban bővelkedik, segíthet az agy egészségének és fittségének megőrzésében.

Tehát az agyi betegségek elkerülése érdekében mindenképpen olyan legyen az étrendünk, amely tartalmaz likopint, luteint, zeaxantint és E-vitamint. A likopin forrásai: görögdinnye, paradicsom. Sok luteint tartalmaz a vízitorma, a tojássárgája, a kivi és a pisztácia. Zeaxantinban bővelkedik a paprika, a kukorica. Végezetül E-vitaminban bővelkedik a napraforgómag, a tökmag, a lenmag.

A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek segítik a szervezetet az oxidatív stresszt okozó mérgező vegyületek, például a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök az agysejtek károsodását idézhetik elő, de okozhatnak stroke-ot, rákos megbetegedéseket és szívbetegségeket is. A flavonoidok olyan természetes anyagok, amelyek megtalálhatók például a zöldségekben, a gyümölcsökben, a teában, a borban, az étcsokoládéban vagy a hagymában. Ezek is nagyon jót tesznek az agy egészségének és működésének.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed