Ahol az egy főre jutó sztárséfek aránya a legnagyobb a Földön

A világelitben továbbra is túlnyomó részt a spanyol és spanyolajkú éttermek dominálnak. A világ ötven legjobb éttermének díjátadó rendezvényén jártunk.

The World’s 50 Best Restaurants, azaz a világ ötven legjobb éttermének díjátadó rendezvényén tényleg úgy hemzsegnek a világ legjobb séfjei, mint méhek a kaptárban, csak épp kivételesen nem az ennivalóról gondoskodnak (sajnos), hanem önmaguk ünnepléséről.

A dresszkód minden résztvevőnek egyszerű: black tie, azaz fekete szmoking és fekete csokornyakkendő, de első látásra megdöbbentően magas a színes sálak száma is, aminek egyszerű oka van. Az aktuális listán szereplő séfek piros, a „halhatatlanok” közé bekerült szakácsok lila sálban zümmögnek. A dresszkód megnyugtató része, hogy a pusztítóan forró, sivatagi nevadai nyárban a kesztyű már nem kötelező, és szerencsére a többi részt is szabadabban értelmezik.

After Party // fotó: 50 Best Media Centre

Hiába legendás az amerikai légkondik teljesítménye, ha az after party már a Wynn kaszinó fülledt medencepartján zajlik. A séfek a konyhai munka miatt azért jobban hozzá vannak szokva az indokolatlanul magas hőmérséklethez, így legalább maguk az ünnepeltek nem olvadnak szét a hőségben.

A katasztrófafilmesek még nem találták meg témának a rendezvényt, pedig micsoda izgalmakat kínálna, ha egy mozgalmas túszejtő akcióban James Bond vagy Bruce Willis érkezéséig kellene várni, amíg kiszabadulnak a világ nagy séfjei, hogy visszakapják tálalócsipeszeiket.

A földkerekség kétségbeesett foodie-jai pedig újra fellélegezhetnek, hogy nem kell nélkülözniük a Limától Quennstownig művészien elrendezett mikrozöldeket, a nagyvonalúan halmozott iráni belugakaviárt, vagy épp az ehető aranyfüstlapocskákat. Érdekes gondolatkísérlet az is, hogy milyen képet kapnának az emberiségről a bolygónkra látogató földönkívüliek, ha éppen az 50 Best gálaest résztvevőit szippantják fel repülő csészealjukba.

A legjobb étteremnek választott Disfrutar csapata // fotó: 50 Best Media Centre

De maradjunk a realitások talaján: idén sem tört meg a latin hegemónia. A világelitben továbbra is túlnyomó részt a spanyol és spanyolajkú éttermek dominálnak, aminek kapcsán némi (nem spanyol nyelvű) susmorgás is megindult az elmúlt években tapasztalt latin szolidaritásról.

2024 legjobb étterme a barcelonai molekuláris játékos, a három Michelin-csillagos Disfrutar lett.

Az étteremről korábban mi is írtunk (Forbes, 2024/6.). Második helyre a baszk csodagrilles, az Asador Etxebarri ért be (egy csillagja ellenére is!), a nagy latin tülekedésben pedig a párizsi Table éppen csak beelőzte a madridi DiverXO-t.

Ezen a listán a franciák nem szoktak jól szerepelni, de Bruno Verjus sallangmentes konyhája ezúttal mégis magasabbra jutott, mint az excentrikus spanyol Dabiz Muñoz repülő disznókkal sűrűn dekorált, erőteljes ázsiai hatásokat mutató, lehengerlő gasztroélménye.

A világ tíz legjobb étterme 2024-ben:

1. Disfrutar, Barcelona, Spanyolország 

2. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanyolország 

3. Table by Bruno Verjus, Párizs, Franciaország 

4. DiverXO, Madrid, Spanyolország 

5. Maido, Lima, Peru 

6. Atomix, New York City, Egyesült Államok 

7. Quintonil, Mexikóváros, Mexikó 

8. Alchemist, Koppenhága, Dánia 

9. Gaggan, Bangkok, Thaiföld 

10. Don Julio, Buenos Aires, Argentína

The post Ahol az egy főre jutó sztárséfek aránya a legnagyobb a Földön appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed