Alig egy nap alatt készítettek mesterséges borostyánt

Fenyőfák gyantájával végezett kísérleteket egy amerikai kutatópáros nemrégiben. Az Evan Saitta vezette különféle kutatások hosszú évek óta igyekeznek feltárni az ősmaradványok keletkezésének titkait, részleteit, amelyekből azután kiszűrhetők azok a tényezők, amelyek például eltorzíthatnak, vagy átalakíthatnak egy ősmaradványt.

Abban is segítséget nyújtanak ezek a kísérletek, hogy kiderüljön, mit és miként lehet megtudni egy-egy bizonyos típusú ősmaradvány vizsgálatával – mindezt anélkül, hogy értékes, valódi fosszíliákat kellene feláldozni. E módszerekkel feltárulhat az is, milyen biológiai eredetű molekulákat lehet, érdemes keresni egy ősmaradványban, amelyek túlélhették az eltelt évmilliókat.

Mesterséges borostyán erdeifenyő gyantájából
Forrás: Scientific Reports

A fákban képződő gyanta puha, ragacsos anyag, amelynek számos kémiai és fizikai változáson kell átesnie ahhoz, hogy borostyánná váljon. Először, a gyanta még a felszínen kiszárad, oxidálódik, s a benne lévő bizonyos illó vegyületek nagy molekulákká kapcsolódnak össze. Amikor az így kissé megkeményedett gyantacsomó betemetődik, a rárakódó talajrétegek megvédik a további átalakulásoktól, oxidációtól, illetve az ultraibolya sugárzás okozta molekuláris sérülésektől.

Az évmilliók alatt azután a ránehezedő nyomás, illetve a felszín alatti hő hatására az illó anyagok maradéka is eltűnik, a molekulái pedig még szorosabb kötéseket alkotnak. Az átmeneti állapotában, évezredek elteltével még kopál névre hallgató, nagyjából megszilárdult, ám illó anyagokat még tartalmazó gyanta később tovább keményedhet.

Pár millió év alatt a molekulái összessége összekapcsolódva, átalakulva létrehozza a borostyánt. E folyamatok némelyikét az ékkő-kereskedelemben is alkalmazzák, és a kopált különféle körülményeknek, anyagoknak kitéve létrehoznak például „zöld borostyánt” is.

A borostyán magzatkori felvétele – a gyanta ilyenkor még képlékeny, és teli van illó anyagokkal.
Forrás: Pixabay

A kutatók most azokat a folyamatokat utánozták, amelyek a már üledékbe zárt gyantával játszódnak le. Az imitált folyamatokat úgy képzeljük el, mint amikor kuktafazékban főzünk: sokkal rövidebb idő alatt elkészül az étel, mint normál fazékban. A mesterséges borostyán létrehozásához is nagy nyomást és magas hőmérsékletet alkalmaztak a szakemberek, és ennek során megfigyelték a változásokat. E mért eredményeket aztán összevetették egy valódi baltikumi borostyánnal is.

Kopál – avagy félúton a gyanta és a borostyán között.
Forrás: Wikimedia Commons

A bentonitba helyezett friss gyantát először összepréselték, majd áthelyezték a kísérleti kamrába, ahol nagy nyomásnak és hőnek tették ki. Mind a nyomást, mind a hőmérsékletet változtatták az egyes darabok kezelése során, hogy felmérhessék így a különféle körülmények hatásait.

E folyamatok hatására sötétebbé vált a gyanta színe, szárazabbá vált, fényesedett és átlátszóbbá lett, ám emellett törékenyebbé is vált, kagylósan tört. Láthatóvá váltak a belsejében a folyásnyomok, kettős fénytörő tulajdonságot öltött, kisebb légbuborékok jöttek létre benne, és könnyebbé is vált a minta a kiindulási tömegéhez képest. A gyantában lévő illó anyagok a gyantát körbefogó bentonitba vándoroltak át.

Az így kialakított mesterséges borostyánok összetételét is részletesen elemezték és összehasonlították valódiakéval. Számba vették azt is, hogy a borostyánokba zárt egyes ősmaradványok miféle kémiai nyomokat hagyhatnak maguk után – e feltételezéseket a most ismertetett módszerekkel bárki ellenőrizheti is majd.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Alig egy nap alatt készítettek mesterséges borostyánt first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed