Amikor a grépfrút tiltólistára kerül: kiknek nem ajánlott?

A grépfrút sokak számára igazi kedvenc: frissítő íze miatt szívesen tesszük salátába, facsarjuk lévé, vagy fogyasztjuk nassolnivalóként. Mások kifejezetten a fogyókúrájuk részeként építik be az étrendjükbe, hiszen a közismert hiedelem szerint támogatja a zsírégetést. Ám bármennyire is egészséges gyümölcsről van szó, nem mindenki számára biztonságos.

Kevesen tudják, hogy több mint 80 féle gyógyszerrel lép kölcsönhatásba, ami komoly problémát okozhat azoknál, akik rendszeresen kezelést kapnak – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Miért érdemes grépfrútot enni?

A Barbadosról származó gyümölcs az édes narancs és a pomelo kereszteződéséből született, és tele van értékes tápanyagokkal. Jelentős mennyiségű C-vitamint, káliumot, magnéziumot és rostot tartalmaz, ezért sokan a mindennapi étrendjük részeként fogyasztják, de a fogyókúra során is szinte „büntetlenül” ehetjük. Kutatások szerint összefüggésbe a jobb trigliceridszinttel és a magasabb „jó” HDL-koleszterinnel is.

A grépfrút immunerősítő hatása sem elhanyagolható: A-provitaminja és C-vitaminja antioxidánsként védi a sejteket, a benne lévő kálium pedig hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.

Illóolaját frissítő, élénkítő hatása miatt aromaterápiában is használják: sokan tapasztalják, hogy javítja a hangulatot, csökkenti a kimerültséget.

A gyümölcs árnyoldala: amikor tilos fogyasztani

Bármennyire jótékony is, a grépfrút nem való mindenkinek. A gyümölcs ugyanis blokkol egy fontos enzimet (CYP3A4), amely segít lebontani bizonyos gyógyszereket. Ha ez az enzim nem működik megfelelően, a gyógyszer lassabban ürül ki a szervezetből, és sokkal magasabb szint érhető el belőle a vérben – mintha valaki túl nagy adagot vett volna be.

A következmények a gyógyszertípustól függően változnak: előfordulhat szívritmuszavar, izomkárosodás, veseterhelés, túlzott vérnyomásesés, idegrendszeri tünetek, sőt akár belső vérzés is.

Ezekre a gyógyszerekre kell különösen odafigyelni

A lista hosszú, de néhány csoport kiemelten érintett:

• Koleszterinszint-csökkentők (sztatinok)

– atorvasztatin, lovasztatin, szimvasztatin

A grépfrúttal együtt jelentősen nő az izomkárosodás kockázata, ami a vesét is megterhelheti.

• Egyes antibiotikumok

– például az eritromicin

A kombináció veszélyes szívritmuszavart idézhet elő.

• Vérnyomáscsökkentők

– például a nifedipin

Grépfrúttal együtt extrém vérnyomásesés alakulhat ki.

• Köhögéscsillapítók

– például dextrometorfán

Hallucinációt, görcsöket válthat ki, ha grépfrútlével együtt fogyasztják.

• Kemoterápiás szerek

– többek között everolimus, dazatinib, vemurafenib

Betegeknél szabálytalan szívritmust és izomkárosodást figyeltek meg.

• Egyéb érintett gyógyszerek:

fájdalomcsillapítók bizonyos típusai, nyugtatók, allergia elleni készítmények, prosztata-megnagyobbodás kezelésére adott gyógyszerek, immunszuppresszánsok.

A lista nem teljes – ezért bármilyen tartós gyógyszerszedés mellett fontos megkérdezni a kezelőorvost vagy a gyógyszerészt, fogyasztható-e grépfrút.

Más esetek, amikor a gyümölcs nem ajánlott

Várandósság és szoptatás: szakértők szerint ilyenkor jobb kerülni, mert a hatásai nem kellően tisztázottak.

Gyomorproblémák: a gyümölcs savtartalma irritációt okozhat, ezért egyénileg kell kitapasztalni a toleranciát.

A pozitív hatásai mellett figyelni kell az esetleges negatív hatásokra, kockázatokra is, erről írtunk a citromfűteával és a gyógyfürdőzéssel kapcsolatban is.

Kapcsolódó
Déligyümölcs-kisokos: vitaminok nyomában
A déligyümölcsök közül több is bővelkedik C-vitaminban, de nem a narancs vagy a citrom tartalmazza a legtöbbet – bár ezek a legismertebbek.

The post Amikor a grépfrút tiltólistára kerül: kiknek nem ajánlott? first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed