

Amennyiben antibakteriális védelemre vágyunk, úgy nagyon hasznos, ha otthon, pontosabban a konyhánkban is vannak olyan fűszerek, amelyek segíthetnek a baktériumok, a bakteriális fertőzések és a baktériumok okozta betegségek elleni küzdelemben. A fahéjnak kiemelkedő az antibakteriális hatása, de egyéb hasznos tulajdonságai és hatásai is vannak. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!
A fahéj az egyik legrégebbi fűszer az egész világon. Ezt a fűszert, gyógynövényt már a Bibliában is megemlítették. Népszerűsége az ókorban is fokozódott. Egyiptomban már kereskedtek is ezzel a fűszerrel. Az emberek sok pénzt fizettek ki azért, hogy egy kevés fahéjhoz jussanak. Egy időben a fahéj volt a világ egyik legdrágább és legnehezebben beszerezhető fűszere. Az ára akkor emelkedett igazán, amikor az emberek felfedezték a gyógyító képességeit.
A fahéjnak kiemelkedő a gyógyászati és a nyugtató hatása. Jelentős antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes hatásokkal rendelkezik. A fahéj különleges illatát és ízét a benne található illóolajoknak köszönheti, pontosabban a növényben található cinnamaldehid nevű vegyületeknek.
Ha emésztési problémákkal küzdünk, akkor is jó, ha van a konyhában ebből a gyógynövényből, a fahéj ugyanis fokozza a bél egészségét. Mivel prebiotikus tulajdonsággal rendelkezik, így segíti visszaállítani a bélflóra egyensúlyát, és nagyon hatékonyan kezeli az olyan emésztési problémákat, mint a puffadás, fokozott bélgázképződés és hasi fájdalom, hasi görcsök.
A fahéjnak a vérnyomáscsökkentő hatása is ismeretes. Azonban ez a vérnyomáscsökkentő hatás nem hosszútávú, így ha valakinek vérnyomásproblémái vannak, akkor ne csak a fahéjra bízza magát, hiszen hosszútávon a magas vérnyomásnak súlyos és beláthatatlan következményei lehetnek.
Az azonban bizonyos, hogy nagyon hatékony a vércukorszint természetes kezelésében. Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a fahéj még azoknál a személyeknél is csökkentette az éhomi vércukorszintet, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek.
Ahogy öregszünk, úgy az agyunk is öregszik, ennek következménye lehet a memóriaromlás. A demencia és az Alzheimer-kór elsősorban az idősebb személyek betegsége. A kor előrehaladtával ugyanis plakkok képződnek az agyban, amely meggátolja az idegsejtek megfelelő működését, csökkenti a jelátvitelt, és kevesebb tápanyag hasznosul, ami természetesen az agy működésére és egészségére is kihat. A kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy a fahéj rendszeres fogyasztásával csökkenhet az agyban a plakk-képződés, így a gondolkodás és az emlékezet is a régi maradhat.
A fahéj rendszeres fogyasztása egészséges embereknek javasolt. Ha valaki gyógyszert szed, vagy valamilyen betegségben szenved, mindenképpen kérje ki a kezelőorvosa véleményét és tanácsát a rendszeres fahéjfogyasztással kapcsolatban.
Mint ahogy mindennel, így a fahéjfogyasztással kapcsolatban sem árt az óvatosság. A túl sok őrölt fahéj fogyasztása légzési problémákat is okozhat. A fahéj cinnamaldehid nevű vegyületet tartalmaz, amely torokirritációt is okozhat. Ez a vegyület kiszáríthatja a torkot, és a torok viszketését idézheti elő.
Egy fahéjból készült köhögés elleni italt is készíthetünk, mutatjuk a receptet!
Köhögés elleni fahéjital hozzávalói:
• fél csésze víz,
• 2 evőkanál méz,
• 2 evőkanál almaecet,
• fél teáskanál Cayenne-bors,
• fél teáskanál őrölt gyömbér,
• fél teáskanál őrölt fahéj.
Elkészítése:
Melegítsük fel a vizet, majd minden hozzávalót adjunk hozzá. Alaposan keverjük össze, majd öntsük át egy steril üvegbe. Tároljuk hűtőszekrényben! Ha köhögünk, akkor naponta 2-3 teáskanálnyit is elfogyaszthatunk belőle.
