Antibiotikumként is működhetnek ezek a gyógynövények

Faasztalon grépfrútdarabok között kis üvegcsébe pipettával csepegtet valaki.

Faasztalon grépfrútdarabok között kis üvegcsébe pipettával csepegtet valaki.

Napjainkban nagyon sok antibiotikum fogy, ami azt jelenti, hogy egyre több baktérium lesz rezisztens. Ezek a baktériumok aztán nem fognak elpusztulni az antibiotikumok hatására, így nagyon meg kell gondolni, hogy mikor és mire is használunk antibiotikumokat. A természet azonban felkínál olyan lehetőségeket, amelyek szintén nagyon hatékonyak lehetnek egyes baktériumokkal szemben. Most ezek közül mutatunk be néhányat.

A kurkumát már évszázadok óta alkalmazza az ájurvédikus és a hagyományos kínai gyógyászat, mégpedig erős antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek estén is rendkívül hatékony lehet. A kurkuma javítja az immunitást, és segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. A jobb immunitás érdekében adjunk hozzá egy evőkanál kurkumaport 5-6 evőkanál mézhez. Keverjük össze alaposan, majd tároljuk egy üvegben. Naponta fél teáskanálnyit fogyasszunk ebből a keverékből. A kurkuma legfőbb hatóanyaga a kurkumin, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes erővel bír. Erre a fűszerre számíthatunk, ha fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedünk, ugyanis csökkenti a gyulladást. E hatásának köszönhetően szívbetegségek és 2-es típusú cukorbetegség esetén is előnyös lehet. Mivel javítja a kognitív funkciókat, így az időskori kognitív hanyatlás is megelőzhető a fogyasztásával.

A grépfrútmagkivonat széles spektrumú antimikrobiális aktivitással bír, azonban nemcsak baktériumok, hanem vírusok és gombák ellen is nagyon hatékony. Tele van antioxidánsokkal is, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, erősítik az immunitást, és enyhítik a krónikus bélrendszeri problémákat. A grépfrútmagkivonat belsőleg is fogyasztható. A fogyasztási javaslatot mindig vegye figyelembe, és azt is, hogy egyes gyógyszerek, például vérhígító szedése esetén nem fogyasztható.

Az oregánóolaj számos fitonutriens vegyületben gazdag, például fenolokban és terpénekben, amelyek antioxidáns, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek. Az oregánóban található fenolok közül a karvakrol nevű vegyület található meg benne nagyobb mennyiségben, amely képes elpusztítani a fertőzést okozó mikrobák széles körét. A timol pedig gombaellenes és immunerősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Az oregánóolaj a különféle antibiotikumokkal szemben rezisztens bakteriális fertőzések leküzdésében is hatékonynak bizonyulhat.

A gyömbér természetes antibiotikumként is működik. Nagyon hatékony számos baktériummal kapcsolatos betegség elhárítására és kezelésére. Különösen hatékony a szalmonella ellen, illetve antibakteriális hatást fejt ki a légúti és a parodontális fertőzések ellen. A gyömbérből készülhet tea, de a reszelt gyömbért mézzel is elkeverhetjük, és ily módon is fogyaszthatjuk.

Az indiai konyha előszeretettel használja a kardamom nevű gyógynövényt, fűszert. A gyógynövény fenolos vegyületekben bővelkedik, csökkenti a vérnyomást és a gyulladást, és a leírások alapján antidiabetikus hatásokkal is rendelkezik. Nemcsak a vércukorszintet és a szervezetben kialakult gyulladást csökkenti nagyon hatékonyan, de a májbetegségek megelőzésében is bizonyított már ez a fűszer.

Az almaecet antibiotikus és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet a testsúly kezelésében, a fogyásban és akár még a rákos betegségek megelőzésében is. Összehúzó anyagként is használható, hiszen segít fertőtleníteni és sterilizálni a sebet.

A grépfrútmagolaj nagyon hatékony a vírusok és a baktériumok elpusztításában. Antioxidáns-tartalma magas, így fokozhatja az immunitást, és segíthet a krónikus emésztési problémákon is.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed