

A fogyáshoz nemcsak kitartás szükségeltetik, hanem megfelelő táplálkozás is. Léteznek azonban olyan táplálékok, amelyek jelentősen lelassítják az anyagcserét, éppen ezért elengedhetetlen, hogy ezeket kiiktassuk az életünkből és az étrendünkből. Mutatunk is néhány olyan táplálékot, amely negatív hatással lehet a fogyásunkra, éppen ezért mindenképpen kerüljük el, amennyiben fogyni szeretnénk.
A feldolgozott élelmiszerek lelassíthatják az anyagcserét, emellett olyan gondokat is okozhatnak, mint pajzsmirigybetegségek, súlygyarapodás, fáradtság, izomgyengeség, hormonális egyensúlyhiány, egyensúlyzavar, vércukorszint-ingadozások.
Az anyagcsere egyik legnagyobb ellensége nem más, mint a finomított liszt és gabonák. Ezek a táplálékok nemcsak az anyagcserére hatnak negatívan, hanem a fogyásra is. Ezek az ételek csak üres kalóriát jelentenek a szervezet számára, és még súlygyarapodást is okoznak. Ebbe a kategóriába tartoznak a fehér lisztből készült péksütemények, a kenyér, a sütemények és desszertek is.
Amennyiben mértéktelenül fogyasztjuk ezeket a táplálékokat, úgy anyagcserezavar is kialakulhat. Nem mellesleg ezek a táplálékok gluténban is bővelkednek, amelyek gyulladást váltanak ki a szervezetben.
Az anyagcserére károsan hatnak a feldolgozott növényi olajok is, ugyanis telített zsírt tartalmaznak, amelyek nemcsak az egészségre, hanem az anyagcserére is károsan hatnak. Ezek az olajok negatív hatást gyakorolnak az étvágyra, a hormonokra és az emésztésre, és még súlygyarapodást is okozhatnak.
Ezen olajok helyett használjunk telítetlen zsírokat tartalmazó olajakat, például olívaolajat, amely linolsavat is tartalmaz. A linolsav megtámogatja a zsírégetés folyamatát, fokozza a hőtermelést, azaz a termogenezist, amivel sikeres lehet a fogyókúránk is.
A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban talán nem is gondolnánk, hogy lassítják az anyagcserét, de két ilyen édesítőszerről (aszpartám és szuklaróz) is az bizonyosodott be, hogy negatív hatást gyakorolnak az anyagcserére.
Az aszpartám ráadásul negatívan hat a szervezet antioxidáns-szintjére is, mivel meg is növeli a szabad gyökök számát a szervezetben, valamint még az öregedési folyamatokat is felgyorsítja.
Az aszpartám és a szuklaróz is stimulálja az étvágyat, és növelheti a szénhidrát utáni vágyat, tehát mint édesítőszerek egyáltalán nem járulnak hozzá a fogyásunkhoz.
Az anyagcserénk sem mindig ugyanolyan, hiszen sok minden befolyásolhatja. Az 50-60 éves kor pedig egy vízválasztó, hiszen az anyagcsere ebben az életkorban lelassul, és ennek köszönhetően azt vehetjük észre, hogy nem eszünk többet, mint korábban, vagy sokkal kisebb adagok kerülnek a tányérunkra, mégis mintha hízékonyabbak lennénk. Ennek sok oka lehet, de az egyik az öregedési folyamatokkal függ össze.
