Az egészség az emésztőrendszerben kezdődik

Az emésztőrendszer egészségi állapota nagyban meghatározza, hogy milyen egészségi állapotban van a vastagbél. Amennyiben gyakran vannak problémák az emésztésünkkel, úgy előbb-utóbb vastagbélproblémáink is lehetnek.

Az étrendünkön, az elfogyasztott napi táplálékokon nagyon is sok múlik. Ha mindennap vagy sokat eszünk feldolgozott és gyorséttermi ételeket, akkor egyáltalán nem is csodálkozhatunk azon, hogy olyan emésztési problémáink vannak, mint puffadás, vagy hasmenés, székrekedés. Ráadásul ezek az ételek gyengítik az immunrendszert, nem tesznek jót a szív egészségének és a bőrgyulladás, a bőrproblémák kialakulásáért is felelőssé tehetők.

A vastagbél egészségét sok minden meghatározhatja: nemcsak az étkezés, a nap mint nap elfogyasztott táplálékok, hanem sok minden más is szerepet játszik. A dohányzás is elsőfokú rizikófaktornak számít, már ami a vastagbélrák kialakulását illeti, továbbá az ülő életmód is fokozhatja a betegség kialakulásának kockázatait. Emellett persze az étkezésnek lesz döntő szerepe és hatása abban, hogy milyen állapotban lesz/van a vastagbél. A magas zsír- és alacsony rosttartalmú táplálékok sem kedveznek a vastagbél egészségi állapotának.

Igaz, hogy a vastagbélbetegségek és -daganat kialakulásában a genetika is meghatározó lehet, azonban sok belgyógyász és kutatás is azt bizonyítja, hogy az étrenden is nagyon sok minden múlik.

Hogyan csökkenthetjük a vastagbéldaganat kockázatait? Ha csökkentjük a vörös hús és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

Akkor is csökkenthetjük a betegség kialakulásának a kockázatait, ha mindennapi táplálkozásunk részét képezik a teljes kiőrlésű gabonák.
Mindenképpen törekedjünk a szezonális és lehetőleg hazai friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztására. Ne csak a zöldségek és gyümölcsök esetében fókuszáljunk a frissességre, hanem minden élelem elfogyasztásakor, vásárlásakor.

Az emésztőrendszer és alapjában véve egyik szervünk sem kedveli a túlzott alkoholfogyasztást. A mértéktelen ivás nemcsak a májdaganat kialakulását segíti elő, hanem vastagbéldaganatot is okozhat.

Mint a legtöbb betegség esetében, így a vastagbelet érintő betegségeket illetően is hangsúlyoznunk szükséges, hogy mennyire fontos a rendszeres testmozgás. A napi edzésekkel is nagyon sokat tehetünk a bélrendszerünk egészségének fenntartása érdekében.

A kutatások szerint a rendszeres fizikai aktivitás csökkentheti a vastagbélrák kockázatait. A felnőtteknek legalább napi 30 perces közepes intenzitású mozgásra kell törekedniük. Az ülő életmód is növeli ennek a betegségnek a kockázatait. Ha ülőmunkája van, legalább óránként álljon fel, mozogjon, sétáljon egy keveset.

A kutatások szerint ennek a betegségnek a szempontjából a túlsúly és elhízás szintén megnöveli a kockázatokat. Az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás segít a túlsúly elkerülésében.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás szintén megnöveli a rákos betegségek, többek között a vastagbélrák és a végbélrák kockázatait.

A vastagbélrák kialakulásáért felelőssé tehető a vörös húsban és a feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend. A magas hőmérsékleten kezelt húsok olyan vegyi anyagokat hoznak létre, amelyeket heterociklusos aminoknak és policiklusos aromás szénhidrogéneknek neveznek, és ezek a vegyi anyagok is vastagbélrákot okoznak.

A rostok segítenek megőrizni az emésztőrendszer egészségét, és a rendszeres székletürítést is megtámogatják. A rostok felgyorsítják az ételek mozgását a vastagbélben. A magas rosttartalmú táplálékok közé tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák és gabonatermékek, a hüvelyesek, mint például a bab, a borsó és a lencse.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed