A legtöbb ember tisztában van vele, hogy vitaminokra szüksége van a szervezetnek, de amikor az ásványi anyagokról és a nyomelemről esik szó, akkor sokan nem tudják, hogy pontosan milyen tápanyagokra is van a szervezetüknek szüksége. A szervezetnek sokféle ásványi anyagra és nyomelemre van szüksége az egészséges és optimális működéshez. Az egyik ilyen nyomelem például a cink, amely nélkül a szervezet nem működne. Ez a nyomelem ugyanis szerepet játszik az energia-anyagcserében és támogatja az idegi jelzéseket is.
Most pedig mutatunk néhány olyan ásványi anyagot, amelynek nagy szerepe van az egészség fenntartásában. Az egyik ilyen a kalcium. A csontok és fogak tárolják a kalcium mintegy 99%-át. A többi egy százalék „szétszóródik” a test különböző pontjain. A kalciumnak szerepe van az izom-összehúzódásban, a véralvadásban, a hormonfelszabadulásban és az idegátvitelben. A kalciumnak fontos szerepe van a test működésében. A szervezetnek D-vitaminra van szüksége a kalcium felszívódásához, illetve K1- és K2-vitaminokra a kalcium felhalmozódásához és a csontokban történő tárolásához. A kalcium felszívódását megakadályozzák az olyan táplálékok, mint az oxalátok. Nagy mennyiségű oxalátot tartalmaznak a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák. A fehérje- és a nátriumfelesleg kimerítheti a kalciumraktárainkat. A legjobb kalciumforrások: tej, tejtermékek, szardínia, kelkáposzta.
A magnézium több száz enzimatikus reakciót tesz lehetővé az emberi szervezetben. A magnézium kb. 60%-a csontokban és a fogakban található, a többi pedig a testfolyadékokban, a szöveti sejtekben és az izmokban. Ez az ásványi anyag sok folyamatban vesz részt: fehérjetermelés, membránstabilizálás, energiatermelés. Az izmok, így a szív izomzata is a magnéziumra támaszkodik. Amennyiben kevés magnézium van a szervezetben, úgy több kalcium jut a simaizomsejtekbe, ami izomgörcsök kialakulásához vezethet, ez pedig akár még szívinfarktust is eredményezhet. A magnézium nagyon jól oldja a stresszt és a szorongást, emellett elősegíti a relaxációt, csökkenti az izomfeszültséget, ami ellazítja a testet, és segít jobban aludni is. Néhány magnéziumforrás: chiamag, bab, mandula, szezámmag, napraforgómag, zab, brokkoli, spenót.
A szervezet a káliumra támaszkodik a folyadékegyensúly fenntartásában. A kálium segíti az izmok összehúzódását, szabályozza a szívverést, és fenntartja a sav-bázis egyensúlyt. A szervezetben a káliumegyensúlyt könnyedén fenn tudjuk tartani, ha mindennap fogyasztunk friss zöldséget és gyümölcsöt. A feldolgozott élelmiszerek azonban aktívan hozzájárulnak a káliumhiány kialakulásához. Sok káliumot tartalmaz a spenót, a sárgabarack, a lencse, a marhahús és a burgonya.
A szelén egy olyan alapvető nyomelem, amely szerepet játszik a termékenységben, a DNS-szintézisben és a hormonális egyensúly fenntartásában. A szelénhiány töredezett körmöket és hajat eredményezhet. Sok szelént tartalmaz a brazil dió, a tonhal és a szardínia.
A cink gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Ha alacsony a szintje, nagyobb az esélye a depresszió kialakulásának. A cink fontos szerepet játszik a termékenységben is. Az osztriga és a marhahús jó cinkforrásnak számítanak.

