Az ösztrogénszint befolyásolja a nők alkoholfogyasztását

A Weill Cornell Orvosegyetem kutatói a nők rohamivászatát vizsgálták meg és arra jutottak, hogy az ösztrogén hormon mennyisége befolyásolja azt. A Nature Communications folyóiratban közölt felfedezés új eszközt adhat a túlzott alkoholfogyasztás ellen küzdők kezébe is.

Az alkoholfogyasztás világszerte súlyos gondot jelent a társadalom és az egészségügy számára, a fő egészségkárosító magatartásformák közt van, és ma már sajnos a fiatal nők körében is sokan küzdenek alkoholproblémával. Ez különösen amiatt sajnálatos, mivel a nők szervezetét jobban és hamarabb károsítja az alkohol, könnyebben válnak függővé is, ám a legtöbb, alkohol hatásaival kapcsolatos kutatást mégis a férfiakkal végezték eddig. Azt is tudjuk, nemrégiben kapott felmérési adatokból, hogy a pandémia ideje alatt nők alkoholfogyasztása jobban nőtt, mint a férfiaké.

A kutatók most egerekkel végeztek kísérleteket. Egy korábbi kutatásban már arra jutottak, hogy a BNST nevű agyi régió a nőstény egereknél könnyebben ingerelhető, mint a hímeknél. Ez az agyterület a szorongással, veszélyhelyzetek felmérésével összefüggő feladatokat lát el, és kapcsolatban van a stressz hosszú távú hatásainak feldolgozásával, és e terület a rohamivászattal is összefüggésbe hozható.

A kutatók most kimutatták, hogy a női nemi hormonként jól ismert ösztrogén fejt ki olyan hatást ezekre az idegsejtekre, ami miatt fokozódik az alkoholfogyasztás.

A hosszan tartó kísérletsorozatok idején a kutatók nőstény egerek ösztrogénszintjét mérték azok teljes fogamzási ciklusa alatt. Ezt követően kínálni kezdték őket alkohollal, majd ebből kiderült, hogy a magas ösztrogénszinttel rendelkező egerek sokkalta többet fogyasztottak belőle, mint az alacsony hormonszintűek. Az egerek BNST idegsejtjeinek aktivitása is fokozódott ezzel párhuzamosan.

„Amikor egy nőstény az első korty alkoholt elfogyasztja, ezek az idegsejtek egyszerűen megőrülnek” – mondta Dr. Kristen Pleil, a kutatás vezetője. „Ha pedig magas a nőstény aktuális ösztrogénszintje, akkor még tovább fokozódik ez az őrület.” Az egerek számára ez azt is jelentette, hogy ennek hatására aztán még inkább rávetették magukat az alkoholos italra, főként az ivászat lehetőségének első 30 percében.

Habár az ösztrogén hatása nem volt meglepő, az, hogy mennyire gyorsan történt mindez, már inkább. E hormon általában órák alatt fejti ki csak a hatását, mert be kell jutnia a sejtmagba, ahol aktiválhat egyes géneket. Ez esetben azonban a kutatók úgy találták, a hormon nem megy sehova, a sejtek felszínén lévő receptorokhoz kapcsolódva fejti ki – ennél fogva igen gyorsan – a hatását. Ezt az idegsejtek egymás közti kommunikációját közvetlenül befolyásolva érik el.

A kutatóknak sikerült azokat a receptorokat is azonosítaniuk, amelyekhez az ösztrogén kötődik, a későbbiekben pedig azt vizsgálják majd meg, hogy vajon a hímekben (ember esetében a férfiakban) is ugyanez az idegi régió befolyásolja-e a rohamivászatot.

Létezik jelenleg is olyan gyógyszer, amellyel az egyes hormonérzékeny daganatos betegségeket gyógyítják, és amely az ösztrogén termelését fékezi. A kutatók azt remélik, hogy valamiféle hasonló jellegű (ám komplexebb) szer kifejleszthető lesz a kóros alkoholfogyasztás kezelésére is.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Az ösztrogénszint befolyásolja a nők alkoholfogyasztását first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed