Bab, alma, tojás, diófélék, hüvelyesek, szezámmag, spenót – segítik a pajzsmirigyhormonok termelését

Napjainkban nagyon sokan szenvednek pajzsmirigybetegségben. A betegség tünetei azonban nagyon jól csillapíthatók, amennyiben odafigyelünk az étkezésünkre. Jó megoldás, ha naplót vezetünk, és csak olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nem okozzák a tüneteink fellángolását. Mutatjuk is, milyen szupertáplálékok segíthetnek a tünetek csökkentésében. Persze ezeken kívül még megannyi táplálék a segítségünkre lehet. Kísérletezzünk, hiszen minél több olyan táplálékot fogyasztunk, amelyet a pajzsmirigyünk szeret, annál jobban fogjuk magunkat érezni.

Az egyik legjobb táplálék a pajzsmirigy számára a bab. Ez egy nagyszerű növényi fehérjeforrás, emellett nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst biztosít a szervezet számára. A rostos táplálkozás enyhíti a székrekedés problémáját, ami azért nagyon lényeges, mert a pajzsmirigybetegségben szenvedő egyének gyakran küzdenek ezzel az emésztési problémával.

A bab ezen kívül jódot is tartalmaz, amely ellensúlyozza azt az egyensúlyhiányt, amelyet a kieső pajzsmirigyhormonok okoznak. A jód egyébként a pajzsmirigyhormonok termelésében is nagy szerepet játszik, de nem minden pajzsmirigybetegségben szenvedő személy fogyaszthat jódot!

A dióféléket és a magvakat is a szupertáplálékok csoportjába sorolhatjuk, ugyanis a pajzsmirigy egészségét támogatják meg. Különösen a tökmagnak és a brazil diónak van ilyen csodálatos és pozitív hatása.

A diófélék és a magvak is bővelkednek rostokban és antioxidánsokban, valamint olyan tápanyagokban, mint például magnézium, A-vitamin, C-vitamin, kálium, cink és szelén. Ezek a tápanyagok is elősegítik a pajzsmirigyhormonok termelődését. Nem mellesleg még energiát is szolgáltatnak a szervezet számára, ami szintén nagyon hasznos, hiszen azok, akik ebben a betegségben szenvednek, gyakran számolnak be energiahiányról.

Az alma is a szupertáplálékok sorába tartozik, legalábbis azok számára, akiknek problémájuk van a pajzsmirigyükkel. Tele van pektinnel, egy olyan rosttal, amely segít eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat, amelyek szintén megzavarhatják a pajzsmirigy működését. Az almát héjastól fogyasszuk, mivel abban van a legtöbb pektin.

A tojás is javasolt azok számára, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek, ugyanis gazdag forrása a triptofánnak és a tirozinnak, de tartalmaz még omega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, szelént, jódot és esszenciális aminosavakat is.

A szelén megtalálható a brazil dióban, a tonhalban, a szardíniában, a tojásban, a hüvelyesekben, amelyek szintén segíthetnek akkor, ha pajzsmirigybetegségben szenvedünk. A cink is fontos tápanyag, hiszen segíti a pajzsmirigy működését. Sok cinket tartalmaz a marhahús, a baromfi, a hüvelyesek, a csicseriborsó, a bab, a lencse.

A szezámmag rezet és cinket tartalmaz, amelyek egyaránt elengedhetetlenek az optimális pajzsmirigybetegségben szenvedők számára. A tökmag is kiváló cinkforrás, amely segít a sejteknek a pajzsmirigyhormonok aktiválásában.

A spenót gazdag ásványi anyagokban, például rézben, magnéziumban, vasban és cinkben, amelyeknek szintén nagy a szerepük a pajzsmirigyhormonok termelésében.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed