Brazil dió, jód, cink, D-vitamin, fehérje – az egészséges pajzsmirigyért

Egyes táplálékok fokozhatják a pajzsmirigybetegség kialakulását, míg más ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatait, mint ahogyan léteznek olyan táplálékok, amelyek a már kialakult betegség tüneteit tudják nagyon hatékonyan lecsökkenteni. Most pedig nézzük meg azokat a táplálékokat, amelyek megtámogatják a pajzsmirigy egészségét.

Az egyik ilyen táplálék a brazil dió, amely szelént tartalmaz, ez a nyomelem pedig segít a pajzsmirigyhormonok szabályozásában. A szelén segíthet megakadályozni a pajzsmirigy hosszútávú károsodását, és segíthet az olyan betegségek megelőzésében, mint a Hashimoto-kór és Graves-kór. A túl sok szelén azonban hajhullást, a körmök elszíneződését és akár még szívmegállást is okozhat.

A szervezetünknek fehérjére is szüksége van. Ha nem vagyunk vegánok vagy vegetáriánusok, akkor fogyasztunk például baromfihúst, amely nagyon jó cinkforrásnak számít. A cink egy másik kulcsfontosságú tápanyag a szervezet számára, hiszen szüksége van rá a pajzsmirigyhormon kiürítéséhez. Amennyiben nincs a szervezetünkben elegendő ebből a tápanyagból, úgy megnő az esélye a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásának. Cinkhiány esetén más egészségi problémákat is tapasztalhatunk: súlyos hajhullás, alopecia autoimmun betegség. Ha azonban eszünk rendszeresen húst, akkor nem kell cinkhiánytól tartanunk.

A halak nagyon jó jódforrásnak számítanak, és erre a tápanyagra a pajzsmirigynek is nagy szüksége van. Pajzsmirigybetegségek sok esetben a jód hiánya miatt következnek be. Nemcsak a halak, de mindenféle tengeri herkentyű – a kagyló, az osztriga, a homár, a garnélarák – gazdag forrása a jódnak. A kagyló még cinket is tartalmaz, amire szintén szükség van a pajzsmirigy egészséges működéséhez.

A tojást sok hozzáértő a pajzsmirigy szuperételének tekinti, mivel nemcsak jódot, de szelént is tartalmaz. A jód és a szelén nagyobb mennyiségben a tojássárgájában található meg.

A pajzsmirigy étrendjében nemcsak jódnak és cinknek, de D-vitaminnak is szerepelnie kell. Az antioxidánsokban gazdag táplálékok segítenek a sejtkárosodás elleni küzdelemben, és szintén jót tesznek a pajzsmirigy egészségének. Az antioxidánsok segíthetnek a pajzsmirigy diszfunkciójának kezelésében. Minél sötétebb színű egy bogyós gyümölcs, annál több antioxidáns vegyületet tartalmaz.

A keresztesvirágú zöldségekkel kapcsolatban felröppent az a hír, hogy okai lehetnek a pajzsmirigybetegségek kialakulásának, ugyanis ezek a zöldségek glükozinolátokat tartalmaznak, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigyhormonok működését és termelődését. Azonban ehhez nagyon sok keresztesvirágú zöldség elfogyasztására lenne szükség, tehát mértékkel fogyasztva ezek a zöldségek nem okoznak pajzsmirigybetegséget.

Milyen táplálékokat kerüljünk el, ha szeretnénk megőrizni a pajzsmirigy egészségét? A cöliákia okozhat autoimmun betegségeket, például Hashimoto-kórt és Graves-kórt is. A kutatások ugyanis alátámasztják, hogy a bél mikroorganizmusai nemcsak az immunrendszerre és a mikrotápanyagok felszívódására hatnak, hanem a pajzsmirigy működésére is. A gluténmentes étrend azonban segíthet a pajzsmirigybetegség természetes kezelésében.

A feldolgozott élelmiszerek sok hozzáadott sót tartalmaznak, ami oka lehet a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának, mint ahogyan a gyorséttermi ételek is okozhatnak zavarokat a pajzsmirigy működésében.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed