Indiában nagyon kedvelik a mangót, talán nem véletlen, hogy a gyümölcsök királyaként is nevezik. Nemcsak sokféle étel és desszert elkészítésénél használják ezt a zamatos és csodálatos aromájú, illatú gyümölcsöt, hanem gyógyászati tulajdonságait is kihasználják. Milyen előnyei vannak a rendszeres mangófogyasztásnak? Mutatjuk is a válaszokat!
Azok a személyek, akik cukorbetegségben szenvednek, mértékkel, de fogyaszthatják a mangót is. Nem mellesleg a legújabb kutatások szerint még előnyös is lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. A mangó ugyanis élelmi rostokban, polifenolokban és karotinoidokban is bővelkedik, amelyek együttesen terápiás hatással lehetnek a cukorbetegségben szenvedők számára. Mielőtt azonban cukorbetegként kipróbálná a mangó áldásos hatásait, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával a mangófogyasztással kapcsolatban.
A mangó nemcsak lassítja azokat a bizonyos öregedési folyamatokat, hanem remek öregedésgátló hatásokkal is rendelkezik. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint A- és C-vitamin, amely vitaminok nemcsak a kollagén lebomlását előzik meg, hanem például a C-vitamin a kollagéntermelést is megtámogatja. A kollagén nagyfokú védelmet jelent a bőrsejtek, a kötőszövet és az erek számára, és ezzel nagyon hatékonyan képes fokozni a bőr rugalmasságát, nem mellesleg fiatalossá és üdévé varázsolja a bőrt. Ha rendszeresen fogyasztunk mangót, biztosak lehetünk benne, hogy mindig elegendő kollagén lesz a szervezetünkben.
A mangó rostokban is bővelkedik. Elsősorban egy pektin nevű rostban gazdag, amely nemcsak a koleszterinszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hiszen bizonyított, hogy rákellenes hatásokkal is rendelkezik. A mangó az emésztés szabályozásában is aktívan részt vesz, hiszen rendkívül sok élelmi rostot tartalmaz. Olyan emésztőenzimekben is bővelkedik, amelyek fokozzák a jó bélbaktériumok elszaporodását, ezzel is helyreállítva a bélflóra egyensúlyát, hiszen segítenek kiegyensúlyozni a jó és a rossz bélbaktériumok egyensúlyát.
Ha a szervezetünkben kevés a vörösvértestek száma, akkor nemcsak vérszegénységgel, hanem állandó fáradtsággal is küzdhetünk. Azonban bizonyított tény, hogy a mangó fokozza a szervezetben a vörösvértestek termelődését.
A gyümölcs rengeteg polifenolt tartalmaz. Ezek a növényi vegyületek antioxidáns aktivitással rendelkeznek, ami megvédi a sejteket a DNS-károsodástól, amely olyan betegségeket okozhat, mint 2-es típusú cukorbetegség, rákos betegségek, szívbetegségek.
A mangó rendszeres fogyasztása jót tehet a szívnek is, ugyanis eredményesen kezeli a vérben lévő lipidek szintjét. Egy mangiferin nevű specifikus polifenolt is tartalmaz. A mangiferin fogyasztása a szívbetegségek kockázatának csökkenésével jár a lipidszint és a gyulladás csökkentése révén.
A mangó a karotinoidok gazdag forrása is. A karotinoidokat tartalmazó táplálékok egyik nagy előnye, hogy fokozzák az immunrendszer működését.
Nemcsak C-vitamint, hanem béta-karotint is tartalmaz a mangó. Ez is egy antioxidáns tápanyag, amely védi a szem egészségét. Más karotinoidok is vannak a mangóban, például lutein és a zeaxantin. Mindkét tápanyag növeli a vizuális tartományt, fokozza a vizuális kontrasztot, és ezek a tápanyagok lerövidítik azt az időt, amely alatt a szem felépül az erős fények okozta stresszből.