Az emésztési zavarok hátterében sok minden meghúzódhat: a mozgásszegény életmód, az alacsony rostfogyasztás, a dohányzás és bizony az idősebb életkor is. Ahogy öregszünk, úgy változik a szervek működése. Az emésztőrendszerünk működése is lelassul, és a korábban olyannyira kedvelt táplálékok is okozhatnak panaszokat. Mutatunk is néhány olyan táplálékot és italt, amely nagyon hatékony az emésztőrendszeri zavarok megszüntetésében, illetve a tünetek csökkentésében.
Ha valaki rendszeresen emésztési zavarban szenved, akkor a probiotikumok nagyon sokat segíthetnek a probléma orvoslásában.
Azok esetében, akik IBS-ben szenvednek, és gyakran küzdenek székrekedéssel és hasmenéssel, még nagyobb előnyei vannak a probiotikumoknak, hiszen rendszeres fogyasztásukkal mind a székrekedés, mind a hasmenés elkerülhetővé válik.
A probiotikumoknak nemcsak az emésztésre vannak pozitív hatásaik, hanem hasznosak lehetnek akkor is, ha allergiában szenvedünk, hasznunkra lehetnek a légúti fertőzések megelőzésében, a fogyásban és a mentális egészség biztosításában.
A rostfogyasztás is nagyon hasznos. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy csak az emésztési zavarokon, legfőképpen a székrekedés problémáján segít. A rostoknak kiemelkedő a szerepük a szív egészségének fenntartásában is, hiszen jelentősen lecsökkentik a szívbetegségek kockázatait. Ha fogyni szeretnénk, nincs is más dolgunk, mint rostokban bővelkedő táplálékokat fogyasztani, de a rostoknak kulcsszerepük van a vércukorszint szabályozásában is.
A borsmenta egy olyan gyógynövény, amely szintén nagyon hatékonyan képes kezelni az emésztési panaszokat. Görcsoldó hatása miatt segít ellazítani a bél simaizmait, éppen ezért enyhe fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik.
A borsmenta emellett vírusellenes és antibakteriális hatásokkal is bír. A borsmentaolaj például nagyon eredményes az irritábilisbél-szindróma tüneteinek csökkentésében.
Az emésztés egy nagyon bonyolult folyamat, amely már a szájüregben elkezdődik. Ha a szervezetünk nem jól emészti meg a táplálékokat, az kedvezhet a rossz bélbaktériumok elszaporodásának, ami viszont kellemetlen emésztési panaszokat okozhat. Az emésztőenzimek azonban nemcsak a tüneteket csökkenthetik, hanem helyreállíthatják az emésztési folyamatokat.
Az almaecet pedig olyan probiotikumokat tartalmazhat, amelyek segítenek helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, és nagy szerepük van az emésztési zavarok leküzdésében.
Olyan zöld turmixot is készíthetünk, amely fokozza az emésztést, és jót tesz az emésztőrendszer működésének.
A zöld turmix hozzávalói:
• 1 csésze ananász,
• 1 kisebb banán,
• 1 csésze kókuszvíz,
• 1 kisebb avokádó,
• 1 kisebb csokor petrezselyemzöld,
• 1 ujjnyi reszelt gyömbér,
• 1 kisebb lime.
Elkészítése:
Nincs is más dolgunk, mint a turmixgépbe rakni a hozzávalókat a kókuszvízzel együtt, és leturmixolni.
Az ananász támogatja az emésztést, az immunrendszert, és remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A gyömbér megnyugtatja a bélrendszert, és segít az emésztésben. A banán alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, megnyugtatja az emésztőrendszert, fokozza a jó bélbaktériumok elszaporodását. A citrom segíti az emésztést, és segít a méreganyagok kiürítésében. Az avokádó gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, és mivel sok rostot tartalmaz, így támogatja az emésztőfolyamatokat. A petrezselyem pedig segít megelőzni a vízvisszatartást.

