A zsírban oldódó D-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag: részt vesz az immunrendszer működésében, azaz pont télen lenne a legfontosabb, hogy elég adagot kapjunk belőle, ami napfény hiányában nehéz feladat, írja a Nők Lapja.
Abban nagy az egyetértés, hogy szükség van a D-vitamin pótlására a hideg évszakban is, de abban a szakértők között nincs egységes nézet, hogy pontosan mennyit kellene szedniük belőle az egészséges felnőtteknek.
Napi 200 nemzetközi egységtől (NE) napi 2000-ig változnak az elképzelések. Az Egyesült Államokban az Institutes of Medicine napi 600-800 NE-t ajánl felnőtteknek, míg az Endokrin Társaság napi 1500-2000 NE-t.
A lap cikkében emlékeztet: ugyanazok az UVB-sugarak, amelyek egyébként a leégést okozzák, a bőrbe érve D-vitamint is termelnek. Nyáron a naptej, a ruha és kalap véd ugyan a ráktól, de sajnos csökkenti a D-vitamin termelődését is. Így nem véletlen, hogy télen áll a legrosszabbul a D-vitamin raktárunk. Mivel a vitamin zsírban oldódik, ezért képesek vagyunk eltárolni, de nem végtelen ideig.
Valamennyi D-vitamin egyébként kis mennyiségben megtalálható az olajos halakban (makréla, tonhal és szardínia), a gombákban, valamint a dúsított tejben is, de a legtöbb esetben télen naponta szükségünk van a vitamin pótlására.
Hogy mennyi mindenhez van szükségünk D-vitaminra, arról itt írtunk korábban.
The post Ennyi D-vitamint kellene szedni télen first appeared on Sokszínű vidék.