Étrendje miatt nőttek sárga dudorok egy férfi bőrére

Egy friss tanulmány alapján sárga dudorok nőttek egy férfi végtagjain húsevő diétája következtében – írja a Live Science. Az ilyen étrend lényege a magas állati fehérje- és zsírtartalmú ételek fogyasztása. A páciens a tünetek megjelenése előtt nyolc hónapon át vitt be rengeteg zsírt, az esetével foglalkozó orvosok szerint a férfi nagy mennyiségű sajtot, vajat és hamburgert evett naponta.

A diéta hatására vérében a koleszterinszint több mint 1000 milligramm per deciliterre szökött fel, ez majdnem négyszerese a szokásos értéknek.

Ennek következtében a 40-es éveiben járó betegnél xanthelazma alakult ki, ezen bőrelváltozás a bőr felszíne alatti ártalmatlan, sárga koleszerinlerakódásokkal jár. A dudorok lehetnek lágyak, meszesek vagy félszilárdak, és a test bármely részén felbukkanhatnak, de a leggyakoribbak a könyökön, az ízületek és az inak felett, a térdeken, illetve a kezeken. Esetenként az elváltozások a szem környékén bukkannak fel.

Az új publikációban közölt képek alapján a sárga dudorok a páciens tenyerén lévő ráncokban jelentek meg. A szakértők szerint a talpán és a könyökén hasonló, fájdalommentes kinövések voltak.

A xanthelazma az emberek mintegy 1 százalékát érinti. Az állapot önmagában nem veszélyes, de előre jelezhet súlyosabb betegségeket, például potenciális érelzáródást. A xanthelazmás páciensek mintegy felének kórosan magas a vérkoleszterin-szintje, gyakran örökölt genetikai okok miatt.

A betegeknek az orvosok általában olyan lépéseket javasolnak, amelyekkel csökkenthető a koleszterinszint – ilyen megoldás többek között a zsírbevitel mérséklése. Amennyiben a páciens megszabadulna a dudoroktól, sebészeti beavatkozást vagy fagyasztást is választhat.

The post Étrendje miatt nőttek sárga dudorok egy férfi bőrére first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed