Egy új tanulmány szerint a káliumban gazdag ételek – például a banán – kellő mennyiségű fogyasztásával eredményesebben lehet kezelni a magas vérnyomást, mintha csak a sófogyasztását mérsékelné az ember – számolt be az Independent.
A világ felnőtt lakosságának közel egyharmada küzd ezzel a betegséggel, aminek olyan szövődményei lehetnek, mint a szívbetegség, a stroke, a krónikus vesebetegség. De a magas vérnyomás akár a demencia kialakulásában is nagy szerepet játszhat.
Az orvosok jelenleg azt javasolják a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek, hogy a szervezet nátriumszintjének szabályozása érdekében kevesebb sót fogyasszanak.
Azonban az American Journal of Physiology-Renal Physiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint sokkal hatékonyabban szabályozhatjuk a vérnyomásunkat azzal, ha a sóbevitel mérséklése mellett arra is odafigyelünk, hogy elegendő magas káliumtartalmú ételt együnk.
Általában, ha magas a vérnyomásunk, azt tanácsolják, hogy kevesebb sót fogyasszunk. De a kutatásunk arra az eredményre jutott, hogy ha káliumban gazdag élelmiszerekkel, például banánnal vagy brokkolival egészítjük ki az étrendünket, annak sokkal több pozitív hatása lehet a vérnyomásunkra, mintha csak a nátriumbevitelünket csökkentenénk
– idézi a brit lap a tanulmány egyik szerzőjét, a kanadai Waterloo-i Egyetemen kutató Anita Laytont.
A nátrium és a kálium olyan elektrolitok, amelyek segítenek a szervezetnek elektromos jeleket küldeni az izmok összehúzódásához. Illetve más alapvető funkciókban, például a vízvisszatartásban is szerepet játszanak.
Bár a korábbi kutatások kimutatták, hogy a táplálékkal bevitt káliumszint növelése segít a vérnyomás szabályozásában, az egyelőre nem tisztázott, hogy a kálium és a nátrium optimális aránya a szervezetben.
A túlzott nátriumbevitel és a magas vérnyomás közötti kapcsolat a közvélemény körében jól ismert, a magas káliumbevitel jótékony hatásai azonban eddig kevesebb figyelmet kaptak
– fogalmaz a tanulmány.
Az új tanulmányban egy nemspecifikus matematikai modellt használtak, hogy felmérjék, a kálium és nátrium aránya hogyan hat a szervezetre, szimulálva a nátrium- és káliumionok különböző egész testre kiterjedő szintjeit és azok hatását a vérnyomásra.
A kutatás kimutatta, hogy sokkal könnyebben alakul ki a férfiak körében a magas vérnyomás, mint a menopauza előtt álló nőknél. Ugyanakkor a férfiak szervezete nagyobb eséllyel reagál pozitívan a nátrium és a kálium arányának megfelelő szintre kerülésére.
A kutatók szerint az új modellezési módszer segíthet olyan kísérletek elvégzésében, amelyekkel gyorsan és etikusan azonosítható, hogy a különböző tényezők hogyan hatnak a szervezetre.
„Elődeink sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, és ennek következtében a szervezetünk szabályozó rendszerei úgy fejlődhettek ki, hogy magas kálium- és alacsony nátriumtartalmú étrend mellett működjenek a legjobban” – mondta Melissa Stadt, a tanulmány másik szerzője.
„Napjaink nyugati étrendje általában sokkal magasabb nátriumtartalmú és alacsonyabb káliumtartalmú. Ami magyarázat lehet arra, hogy a magas vérnyomás miért elsősorban az iparosodott társadalmakban fordul elő” – tette hozzá a kutató.
The post Ez a gyümölcs még a só elhagyásánál is jobban csökkentheti a magas vérnyomást first appeared on 24.hu.

