A májnak nagyon sok funkciója van a szervezetben. A szervezet egyik legfontosabb szűrőberendezése, ugyanis a máj alakítja át a szervezetben felhalmozódó toxinokat, méreganyagokat salakanyagokká, amelyek aztán kiválasztásra kerülnek. Emellett tisztítja a vért, és segíti a gyógyszerek és a tápanyagok metabolizációját. Nagyon fontos, hogy a máj egészséges maradjon, ezt különféle táplálékok rendszeres fogyasztásával érhetjük el. Mutatunk is most ezek közül néhányat!
A céklalé antioxidánsokat és nitrátokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és az oxidatív károsodást. A céklalé segít fokozni a különböző természetes méregtelenítő enzimek termelését is.
A citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak, amely egy erős antioxidáns, és megvédi a májat a sérülésektől. A citrusfélék segítik a méregtelenítési folyamatot, és serkentik a májat az optimális májegészséghez szükséges enzimek előállítására.
Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a kávé is javíthatja a máj egészségét, és megvédheti a betegségektől, mégpedig a kávéban található antioxidánsoknak köszönhetően. A tanulmányok szerint a kávéfogyasztás csökkenti a májcirrózis kialakulásának kockázatát a krónikus májbetegségben szenvedőknél. Csökkentheti a májrák kockázatát és a gyulladást is.
A keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségű rostot és más hasznos növényi vegyületeket tartalmaznak, amelyek szintén védelmet jelentenek a máj számára. A brokkoli és a kelbimbó növeli a szervezet természetes méregtelenítő enzimjeit. Ezen kívül ezek a zöldségek csökkentik a zsírmájbetegség és a májdaganatok kockázatait.
A fokhagyma az egyik legjobb táplálék a máj méregtelenítése szempontjából. Ként és szelént tartalmaz, amelyek javíthatják a máj egészségét. A kén aktiválja a májenzimeket, amelyeket a szervezet a toxinok kiürítésére használ. A szelén pedig egy olyan antioxidáns, amely megnöveli a májenzimek szintjét.
A grépfrút szintén tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a máj gyulladását, és megvédik a májsejteket a további károsodásoktól. Grépfrút hatására a májban lévő zsír mennyisége is csökken, a zsírégetéshez használt májenzimek száma pedig nő.
A teát már évszázadok óta fogyasztják szinte minden kultúrában az egészség javítására. A tea olyan antioxidánsokban bővelkedik, amelyek csökkentik az oxidatív stresszt, a zsírlerakódások mennyiségét a májban, ez pedig javíthatja a májfunkciót és a májenzimek szintjét.
A máj méregtelenítését tehát nagyon sokféle zöldség segíti. Most egy olyan recept következik, amely nagyon hatékonyan megtisztítja a szervezetet és a májat.
Grépfrútos-diós brokkolisaláta hozzávalói:
• 1 kisebb brokkoli,
• 1 grépfrút,
• 2 evőkanál olívaolaj,
• 1 lime,
• 3 dl kefir,
• 1 marék pirított dió,
• egy csokor petrezselyemzöld,
• ízlés szerint só és bors.
Elkészítése:
Pároljuk roppanósan puhára a rózsáira szedett brokkolit, majd csöpögtessük le, és mehet is egy salátástálba. Adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott és feldarabolt grépfrútot is. Keverjük el a kefirben a lime levét, a sót, a borsot és az apróra vágott petrezselyemzöldet, és forgassuk a salátához. Végezetül szórjuk meg pirított dióval.

