Ezeket ne igyuk és együk csontritkulás esetén

3D modell emberi csontokról.

3D modell emberi csontokról.

Amennyiben valaki csontritkulásban szenved, akkor mindenképpen egy olyan étrendet kell követnie, amellyel erősíti a csontjait. De nézzük is először, hogy pontosan mi is az a csontritkulás. A csontritkulás nem más, mint a csontsűrűség csökkenése, amely gyengévé és törékennyé teszi a csontokat.

Korai stádiumban a csontritkulásnak nincsenek tünetei, de a későbbiekben kialakulhat hátfájás, görnyedt testtartás, a magasság fokozatos csökkenése, gerinc- és csonttörések.

Sokan azt gondolják, hogy a csontritkulás csak az idősebb nőknél fordul elő, pedig ez közel sincs így. A férfiak esetében is éppen olyan veszélyt jelenthet, mint a nőknél. Az viszont tény, hogy a posztmenopauzába lépő nőknél nagyobb a rizikó a betegség kialakulására.
Voltaképpen mindenki fogékony lehet a csontritkulásra, azonban vannak olyan csoportok, emberek, tényezők, akik (amelyek) veszélyeztetettebbek az átlagnál. Ilyen például az időskor, a családi előfordulás, a klimax, a szegényes táplálkozás, a kisebb testsúly, az ülő életmód és a dohányzás.

Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy minden ok nélkül gyakran törnek el a csontjai, vagy tudja, hogy genetikai hajlama van a csontritkulásra, akkor mindenképpen szükséges lehet egy alapos kivizsgálás. Sokféle vizsgálat létezik a csontritkulás kimutatására, például ilyen a csontsűrűségteszt – DEXA –, ugyanis az alacsony csonttömeg a csontritkulás egyértelmű mutatója. Ezt pedig elsősorban Dexa-Scan segítségével mérik.

Számos vérvizsgálat is kimutathatja a csontritkulást vagy az állapot kialakulásának kockázati szintjét. A szérumkalciumszint kritikus paraméter a csontritkulás diagnosztizálásában. A kalcium hiánya a csontritkulás előfutára, hiszen ez az ásványi anyag aktív szerepet játszik a csontnövekedésben. A D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásához.

Amennyiben csontritkulásunk van, úgy érdemes bizonyos ételektől és italoktól tartózkodni, most ezek közül mutatunk be néhányat.

Az alkohol elősegíti a csontvesztést, éppen ezért ha valakinek csontritkulása van, akkor nemcsak az állapota romlik le drasztikusan, de még a szedett gyógyszer hatását is rontja, semlegesíti.

A kávé, a tea és más koffeintartalmú italok gyakori fogyasztása megzavarhatja a kalcium felszívódását, ami hozzájárul a csont alacsony ásványianyag-sűrűségéhez. Amennyiben csontritkulása van, próbálja meg lecsökkenteni a napi adagot, és ezzel kapcsolatban mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával.

A hidrogénezett olajokból származó transzzsírokkal kapcsolatban kiderült, hogy csökkentik a növényi forrásokból származó K-vitamint. A K-vitamin viszont összefügg a kalcium felszívódásával.

A hüvelyesek, mint a lencse, a bab és a borsó egészségesek ugyan, azonban fitátokban is bővelkednek, amely vegyületek meggátolják az ásványi anyagok felszívódását. Ily módon pedig lelassítják a csontképződéshez szükséges kalcium felvételének folyamatát.

A spenótnak is káros hatása lehet a csontok egészségére, ugyanis a spenót oxalátot tartalmaz, amely megakadályozza a kalcium felszívódását.

A magas nátriumtartalmú táplálékok is tiltólistásak lehetnek, hiszen kalciumveszteséget okoznak. Ugyanígy a cukros ételek sem egészségesek, mivel egyértelműen kiderült, hogy ezek az ételek csökkentik a csontok ásványianyag-sűrűségét.

Táplálékok, amelyek jót tesznek a csontok egészségének: halak, tej, sajt, sovány hús, füge, brokkoli, kelkáposzta, citrusfélék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed