Ezért érdemes főzni a diót

Sokan nem is hallottak róla, pedig a dió egészben való főzése egy olyan konyhai trükk, amit nagymamáink is alkalmaztak, írja a teol.hu.

Karácsony közeledtével a dió is egyre nagyobb hangsúlyt kap a konyhában, de felhasználása még egyszerűbb, ha főzzük, nem hiába tartják nagy becsben generációk óta.

A módszer abból áll, hogy a diókat héjastul forró vízbe merítik, így megkönnyítve a gyakran fárasztó, nehéz és időigényes dióhéj feltörését, és a könnyebb hozzáférést az ízletes és értékes dióbélhez, olvasható a lap cikkében.

A dió főzésének elsődleges célja a héjának lágyítása, ami különösen hasznos, ha friss, nehezen feltörhető dióval van dolgunk.

Hozzáteszik: az előnyök túlmutatnak a puszta kényelmen. A dió főzése során a dió textúrája és íze kissé megváltozik, kiemelve természetes aromáját, így sokoldalú hozzávalóvá válik különféle ételekben. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy csak ép, repedésmentes diókat használjunk.

Körülbelül 5 percig elég főzni a diókat, így megpuhul a héjuk, de a minőségük nem romlik. Miután kivettük azokat a vízből, hagyjuk olyan hőmérsékletre hűlni, hogy kézzel hozzájuk lehessen már nyúlni.

Táplálkozási szempontból a dió valódi tápanyagbomba, tele van egészséges zsírokkal, antioxidánsokkal és alapvető tápanyagokkal. A főzés során táplálkozási értéke nem csökken jelentősen, így ez a technika kiváló választás egészségtudatos szakácsok számára.

Idén várhatóan drága lesz a bejgli, mert kevés dió termett.

Kapcsolódó

The post Ezért érdemes főzni a diót first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed