Ezért különleges a kúpos fókák teje

Azt elég sokan tudják, hogy az emberi anyatej összetétele annak függvényében változik, hogy mennyi idős baba táplálását szolgálja. A tejben lévő oligoszacharid nevű, láncszerűen összekapcsolódó cukormolekulák nem kimondottan a baba testi gyarapodását segítik elő, hanem többek közt az idegrendszert segítik, vagy épp a bélmikrobiom fejlődését, például a bélbaktériumok eleségééül szolgálnak; vagy épp az immunrendszert támogatják.

Egy nemrégiben, a Nature Communications  folyóiratban publikált kutatásban a púpos fóka (Halichoerus grypus) anyák tejét vizsgálták meg. Arra jutottak, hogy a fókatej oligoszacharidjai legalább olyan sokfélék, mint az emberi anyatajé, és hasonlóan sokrétű feladataik is vannak.

Kúpos fóka szoptatja kicsinyét
Forrás: P. Pomeroy / SMRU

A kutatók öt fókamama tejét vizsgálták a mindössze átlag 17 napos szoptatási időszak különböző szakaszaiban: a 2., 7., 13., 17., és a 19. napokon. Pont e rövid ideig tartó anyatejes táplálás miatt volt különösen izgalmas, hogy miként változott a tej. A nagy pontossággal elvégzett elemzések során összesen 332 különböző oligoszacharidot azonosítottak, és 240 esetben annak szerkezetét is feltárták. Ezek közt 166 olyat találtak, amelyet eddig nem ismertek a szakemberek.

Ráadásul, ezek a cukorból felépült polimerek nagyok, sok építőegységekből állnak. Míg az emberi tej oligoszacharidjai 18 cukoregységből épülnek fel, addig a fókatejben találtak 28 egységből állót is.

E molekulák közt számos lát el olyan feladatot, hogy például a fókabébi szervezetébe jutó kórokozókat „megköti”, vagy épp segít az immunrendszert behangolni. Az oligoszacharidok egy csoportja az egész szoptatási idő alatt jelen volt, egy részük csak a legelső napokon, egy másik részük pedig az időszak végén – ez utóbbiba tartoztak az immunvédelmet finomító típusúak is.

Fóka anya és jóllakottan szundító kicsinye
Forrás: P. Pomeroy / SMRU

Az is kiderült, hogy a cukrok változásai együtt jártak a tej más összetevőinek (zsírok, fehérjék) változásaival is. A fókamama a szoptatás időszakában maga nem táplálkozik, hanem csak a saját zsírraktáraiból „építkezhet”. Ennek nyomaként a tejben arra utaló molekulák is voltak, hogy valóban a saját háját bontotta le az átadott tápanyagok érdekében.

Számos olyan molekulát azonosítottak, amelyek többek közt azt segítenek megelőzni, hogy a kórokozó baktériumok biofilmképzéssel elpusztíthatatlanná váljanak. Ezek a molekulák akár majd az emberi orvostudományban is felhasználhatók lehetnek.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Ezért különleges a kúpos fókák teje first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed