Fokhagymaelőnyök – fokhagymás-gyömbéres sziruprecepttel

A fokhagyma egy nagyon megosztó gyógynövény, hiszen nagyon nagy azoknak a tábora, akik akár minden egyes nap fogyasztják, és nagyon sokan nem kedvelik, mégpedig az erőtejes illata miatt. Pedig itt az ideje, hogy megkedveljük, hiszen rendkívül sok pozitív tulajdonsággal és hatással rendelkezik. Mutatjuk is, melyek ezek!

A fokhagyma nagyon hatékonyan kezeli az ekcémás bőrt, amit általában a bőrben kialakuló gyulladás okoz. A fokhagyma azért is olyan hatékony az irritáció csökkentésében, mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.

Ha szeretnénk késleltetni az öregedési folyamatokat, akkor is számíthatunk a fokhagymára. A bőr öregedése nagyon sok tényező miatt gyorsulhat fel. Ide tartozik a mindennapos stressz, a levegő szennyezettsége, a gyulladás és az egészségtelen szokások. A fokhagyma azonban tartalmaz egy olyan vegyületet, amely segíthet bennünket megvédeni az UV-károsodástól, illetve a bőrsejtek károsodásától. Antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben is bővelkedik, amelyek mérséklik a bőrben a szabad gyökök számát, így védve meg a bőrt az oxidációs folyamatoktól, azaz az öregedéstől.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk fokhagymát, úgy akár hosszabb ideig is élhetünk, ugyanis a gyógynövény javítani tudja a létfontosságú szervek egészségét és a sejtek funkcióját is.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek az úgynevezett zsírmájbetegségben, ami amiatt alakul ki, hogy túl sok zsírsejt rakódik le a májban. Azonban a fokhagyma egyik vegyülete segít a máj méregtelenítésében, és segítséget nyújt egy antioxidáns, mégpedig a glutation termelődésében. Ez az antioxidáns pedig csökkenti a máj további károsodásának esélyeit.

Vasra a vérszegénység megelőzése, míg cinkre legfőképpen az immunrendszer védelme érdekében van nagy szükségünk. Ha mindennap fogyasztunk fokhagymát, akkor mindkét tápanyagot pótolni tudjuk, hiszen a fokhagymában mindkét ásványi anyag megtalálható.

Ha szeretnénk megőrizni a szájüregünk egészségét, akkor is érdemes fokhagymát fogyasztani, mivel a benne található allicin antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Csökkenti a szájüregben a fogszuvasodást és a fogínyproblémák, különösen a fogínygyulladás kialakulásának kockázatait.

Ha gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdünk, akkor is jó választás a fokhagyma. Prebiotikumként segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, illetve elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek felelőssé tehetők a gyomorfekély kialakulásáért.

Fokhagymaszirupot is készíthetünk, hogy megerősítsük az immunrendszerünket. Mutatjuk is a receptet!

Fokhagymás-gyömbéres szirup hozzávalói:

• 10 db közepes fokhagyma,
• 2-3 dl méz,
• 1 nagyobb gyömbér,
• 1,5 dl almaecet.

Elkészítése:

A mézet és az almaecetet keverjük össze. Készítsünk elő egy steril befőttesüveget. Rétegezés következik: egy sor megtisztított és feldarabolt fokhagyma (de le is lehet reszelni), erre jön az almacetes méz, majd erre a meghámozott és lereszelt gyömbér. Addig folytassuk a sort, míg van az alapanyagokból. Immunerősítésre kiváló ez a szirup. Betegségmegelőzésre egy teáskanállal, míg betegség esetén 1-3 teáskanállal fogyaszthatunk ebből a keverékből.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed