Fontos változás a felszolgálási díjban 2025-től

Kijött a rendelet a felszolgálási díjról, január elsejétől maximalizálják.

Mi történt? Megjelent Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelete, ami szerint a vendéglátó üzletek a magánszemélyek fogyasztása esetén a fogyasztás maximum 15, céges megrendelés, céges számla esetén pedig 20 százalékát számlázhatják ki a felszolgálásért jövő év elejétől.

Kontextus. Utoljára a Gyurcsány-kormány idején volt maximalizáva a felszolgálási díj, 15 százalékban. Az intézkedést 2009-ben vezették ki, emlékeztetett a hvg.hu.

Mi következik ebből? A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a felszolgálási díj közreműködők (vagyis a vendéglátó üzletben alkalmazott munkavállalók) közötti felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek – ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet működik – az érdekképviseleti szervezettel kell írásban megállapodnia. Ha a munkahelyen munkavállalói érdekképviseleti szervezet nem működik, a felszolgálási díj felosztásának szabályairól, arányáról az üzemeltetőnek a közreműködőkkel kell írásban megállapodni.

Miért fontos ez? Mint ahogyan a GVH Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet, a szervizdíj nem borravaló. A szervizdíj, avagy ritkábban alkalmazott nevén felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat. Ez az extra díj nem csak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mértékben. A borravaló ezzel szemben egy önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt. Nagyon fontos azonban, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül.

Borítókép fotó: a szekszárdi Ízlelő étterem.

The post Fontos változás a felszolgálási díjban 2025-től appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed