Fűszernövények a természetes gyógyításban

Általában azoknál az embereknél mérnek magas gyulladási szintet, akik magas szénhidrát- és magas zsírtartalmú táplálékokat fogyasztanak rendszeresen. Természetesen ezek az ételek senkinek nincsenek megtiltva – kivéve persze azoknak, akik valamilyen betegség miatt diétázni kényszerülnek –, azonban mint mindennel, ezekkel a táplálékokkal is jobb tartani a mértéket.

Léteznek azonban olyan gyógynövények és fűszernövények, amelyek nagyon sokat segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Ez nagyon lényeges lépése kell, hogy legyen az életünknek, hiszen a magas gyulladási szint oka lehet az elhízásnak, a túlsúlynak, a cukorbetegségnek, a rákos betegségeknek, a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Gyulladás csökkentésére használhatjuk a kurkumát, a kakukkfüvet, a rozmaringot, a petrezselymet, az oregánót, a gyömbért, a köményt, a koriandert, a fahéjat, a fekete borsot, a babérlevelet és a bazsalikomot. Ezek a gyógy- és fűszernövények alacsony gyulladási szintet eredményezhetnek, és így csökkentik a fentebb említett krónikus betegségek kockázatait.

Az oregánóra nem csupán a gyulladás csökkentésében, hanem a vércukorszint szabályozásában is számíthatunk.

A gyömbér voltaképpen Kínából származik, és már évezredek óta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban. Régebben elsősorban emésztést elősegítőként használták, napjainkban azonban egyre inkább fogyasztják gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt. A gyömbérnek hasonló hatásai vannak, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereknek. A gyömbérről azt is leírták, hogy amikor a szervezetben gyulladás alakul ki és aztán gyömbért fogyasztunk, képes a gyulladás útvonalát megszüntetni. Azoknak is hasznos lehet a fogyasztása, akik ízületi gyulladásban szenvednek, mivel nemcsak a gyulladást, de még a fájdalmat is nagyon hatékonyan csökkenti.

Már az ókori egyiptomiak is használták a fahéjat. Nemcsak a holttestek balzsamozására, hanem az antibakteriális tulajdonságait is kihasználták ennek a gyógynövénynek. Egy kutatásba reumatoid artritiszben szenvedő nőket vontak be, akiknek fahéjkiegészítést adtak. Hat hét múltán a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy ezeknek a nőknek jelentősen enyhültek a fájdalmaik. Emellett gyulladás- és duzzanatcsökkenést is tapasztaltak a vizsgálatokat végzők.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely remek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A klinikai vizsgálatok szerint a kurkumin nagyon hasznos az ízületi gyulladás természetes kezelésében. Fekete borssal együtt fogyasztva még hatékonyabbá válhat a gyulladás elleni küzdelem.

A fokhagyma gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Legfőképpen azoknál a személyeknél csökkenti a gyulladást, akik az elhízottak táborába tartoznak, illetve akik vesebetegségben és magas vérnyomásban szenvednek.

A fekete bors fő összetevője a piperin, amely gyulladáscsökkentő előnyökkel rendelkezik. A piperin nagyon hatékony lehet korai akut gyulladásban. A fekete bors ezen kívül antioxidáns és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik.

Az oregánó egy béta-kariofillén nevű anyagot tartalmaz, amely segít a gyulladás elleni küzdelemben. Segíthet az olyan állapot enyhítésében is, mint az ízületi gyulladás. Nagyon eredményesen harcol a bakteriális és vírusos fertőzések ellen.

A Cayenne-bors egy népszerű fűszer, amelyet világszerte használnak. Segít csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit, és megkönnyíti az emésztést. Gyulladáscsökkentő vegyületeket, úgynevezett kapszaicinoidokat tartalmaz, amelyek csökkentik a fejfájást, az ízületi gyulladás tüneteit, segítenek megelőzni a vérrögképződést, és a szervezet méregtelenítését is elősegítik. A Cayenne-bors a megfázás tüneteit is hatékonyan kezeli, és az immunrendszert is megerősíti.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed