A gyulladás nem minden esetben veszélyes. Ha csak rövid ideig tart, akkor nem kell tartanunk tőle, hiszen a gyulladás még segíthet is a test gyógyításában.
Hogy megértsük a gyulladás folyamatát, tudnunk kell, hogy a gyulladásnak két típusa van: az akut és a krónikus gyulladás. Amennyiben a krónikus gyulladást nem kezelik, úgy a test gyors öregedését idézi elő, nem mellesleg krónikus betegségek okozója is lehet. Például ha valaki el van hízva, akkor a zsigeri zsír gyulladást keltő citokinek termelését idézi elő, ami pedig szisztémás gyulladáshoz vezethet.
A gyógynövények és fűszerek majd’ mindegyike gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Vannak olyan gyógynövények, amelyek antioxidáns hatással is bírnak, ezért tartósításra is használják azokat, ilyen például a rozmaring. A rozmaring gazdag forrása a rozmarinsavnak, amely csökkenti a gyulladást. A rozmaring nemcsak a gyulladás csökkentésében verhetetlen, hanem bizonyos neurológiai problémák természetes kezelésében is.
Az olasz konyha egyik kedvence a bazsalikom, habár már hazánkban is sokan kedvelik és használják a konyhában ezt a gyógynövényt. A bazsalikom nagyon hatékony lehet a hasi zsír okozta gyulladás minimalizálásában.
A zsálya nemcsak a gonosz szellemeket űzi el, hiszen urzolsavat is tartalmaz, amely remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A zsálya nagyon hatásos az agy egészségének fenntartásában.
A kurkuma fő bioaktív összetevője a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkuminoidok – mint amilyen a kurkumin is – segíthetnek a gyulladásos bélbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az autoimmun betegségek és azok tüneteinek kezelésében.
A gyömbér csökkenti a C-reaktív fehérje, azaz a CRP szintjét és a gyulladásos citokineket cukorbetegeknél és ízületi porckopásban szenvedő betegeknél.
A sáfrány is gyulladáscsökkentő aktivitást mutatott sok vizsgálatnál. A metabolikus szindrómában szenvedő személyeknél a sáfrány csökkentette a CRP-szintet és a gyulladást keltő citokinek szérumkoncentrációját.
A fokhagyma szintén gyulladáscsökkentő aktivitást mutat. Az ízületi porckopásban szenvedő betegeknél szintén pozitív eredmények születtek, ugyanis a fokhagyma csökkentette a fájdalom súlyosságát és a gyulladást keltő molekulák termelődését.
A köménnyel kapcsolatban pedig bebizonyosodott, hogy hatékony lehet gyulladásos bélbetegségek, például vastagbélgyulladás esetén.
A kardamom egy melegítő fűszer, amelyet az indiai konyha nagyon gyakran használ. A kutatások során beigazolódott, hogy ez a fűszer gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A kardamom csökkenti a CRP és a gyulladásos citokinek szintjét.
A szerecsendió fájdalomcsillapító potenciállal rendelkezik bizonyos enzimek gátlása miatt, és olyan mechanizmussal bír, mint néhány nem szteroid gyulladáscsökkentő.
A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat.
A tanulmányok azt mutatják, hogy a fahéj segíthet az életkorral összefüggő gyulladás csökkentésében.