Eddig a családi konyhánkban csakis levesek készültek vöröslencséből, ahogy azonban közeledik az újév és a lencseszezon, azt gondoltam, hogy épp itt az ideje kipróbálni a vöröslencse főzeléket.
Az egyik érv mellette – a különleges, magos ízei mellett –, hogy egyáltalán nem puffaszt. A vörölencse ugyanis azon kevé hüvelyesek egyike, amely kíméli a gyomrot. Mivel a család legidősebb női tagozatában többségben vannak a vegetáriánusok, vegánok, oda kell figyelni a rendszeres fehérjebevitelre. A babfélék pedig igazi szuperfoodként teljesítenek ezen a fronton. Csakhogy itt van a puffadás, a feszes has… és a többi velejáró kellemetlenség.
A vöröslencse azonban semmi ilyesmit nem produkál, ehetünk belőle akármennyit. Most az alapváltozatot készítettem el, amit tükörtojással fogyasztottam és valami mennyei lakoma volt, igazi kímélő fehérjebomba.
Hozzávalók:
25 dekagramm vöröslencse
egy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
egy csapott evőkanál füstölt paprika
bors
római kömény
só
egy teáskanál mustár
2 evőkanál joghurt
nagyjából egy liter víz
egy evőkanál zsiradék
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kókuszzsíron megdinsztelem, majd beledobom a fokhagymát, a mustárt, a babérlevelet, megszórom a borssal, paprikával és a többi fűszerrel, keverek rajta néhányat, majd ráborítom a lencsét. A hüvelyesekkel is jól átkavarom és felöntöm a vízzel. Annyi kell hozzá, hogy két ujjnyira lepje el, de utólag lehet pótolni a vizet, ha kevésnek bizonyul. Lassú tűzön forralom és kevergetem, hogy ne ragadjon le az aljára. A vöröslencse gyorsabban készül, mint a barna testvére, ezért figyelni kell. Én nem sűrítem liszttel, mert önmagától összeáll, ahogy szétfőnek a lencsék. A végén hozzáadom a joghurtot, amin egy külön tálkában végzem el a hőkiegyenlítést (a meleg főzelékből merek hozzá 2-3 evőkanálnyit).
Ez most a kímélő, mondhatni diétás verzió. Ha szeretnénk a füstölt húsos hagyományt ápolni, akkor itt is ugyanúgy járhatunk el, mint a normál lencsénél. Tehetünk rá feltétnek sült virslit, debrecenit, de főtt tojással és tükörtojással is kiváló.
Levesként is végtelenül egyszerű elkészíteni: mi egy normál zöldséglevest főzünk és mikor már félig megfőtt a répa, fehérrépa, zeller, mehet bele jó két marék lencse is.
A vöröslencséből pedig így készül a bolognai szósz:
Egy másik hüvelyesről, a csicseriborsóról itt találsz cikket, ha pedig salátafronton szeretnél újítani, akkor így készíthetsz el egy különleges ételt bulrgurból!
The post Ha tartasz a puffadástól, ilyen lencséből főzz újévi főzeléket first appeared on Sokszínű vidék.