A hagymaszagú kányazsombor talán az egyik legősibb ismert fűszernövényünk. Régészeti leletek szerint már 6000 évvel ezelőtt is használták, hiszen magjait egy ősi szarvasétel maradványai között is felfedezték. Európában egykor konyhakerti növényként termesztették, ám mára szinte teljesen megfeledkeztünk róla. Különlegessége abban rejlik, hogy fokhagymás íze ellenére nem hagy kellemetlen leheletet maga után, és szinte minden része felhasználható valamilyen formában – írja az Erdőkóstoló.
Hol található meg a hagymaszagú kányazsombor?
Ez az árnyékot kedvelő növény elsősorban nedvesebb talajú területeken fordul elő. Árnyékos erdőkben, bokrosokban, utak szélén, kertekben, valamint sziklás helyeken és kőkerítések mentén is megél. Magyarországon a hegy- és dombvidékeken gyakori, az Alföldön ritkán találkozhatunk vele.
Hogyan ismerhető fel?
A kányazsombor a keresztesvirágúak családjába tartozó, kétéves növény.
Levelei: Ősszel kerekded, vese alakú tőleveleket hoz, amelyek matt sötétzöldek, hullámos szélűek, és lilás árnyalatot is mutathatnak. A második évben a szárlevelek háromszög alakúak és fogazottak.
Virágai: Apró, fehér virágai kereszt alakban állnak.
Termése: Hosszúkás, zöld becőtermést érlel, amelyben fekete magok találhatók.
Felismeréskor érdemes megdörzsölni a leveleit, mivel fokhagymás illata azonnal árulkodó.
Mely részei ehetők, és mikor gyűjtsük?
A hagymaszagú kányazsombor minden fiatal része fogyasztható:
Levelei: A legfiatalabb levelek ősszel és télen salátákhoz, zöldfűszerként használhatók.
Virágai: Tavasszal szedhetők, és díszítő elemként vagy fűszerként is felhasználhatók.
Termése és magjai: A zöld terméskezdemény ízletes, de a magok keserűek lehetnek, így érdemes előzetesen megkóstolni őket.
Gyűjtésekor fontos, hogy a növény fiatal részeit válasszuk, mivel a levelek idővel keserűvé válhatnak.
Felhasználás a konyhában
A kányazsombor nyersen a legízletesebb, mivel hő hatására elveszítheti fokhagymás ízét és C-vitamin tartalmát.
Nyersen: Salátákban, szószokban, tojásos és túrós ételekben, vagy akár hidegtálak részeként is kiváló.
Főzve: Spenótszerűen párolható, rakott ételekbe vagy töltelékekbe is tehető. A keserű ízt csökkenthetjük, ha a főzőlevet egyszer-kétszer leöntjük.
Fűszerként: Magjai mustármagszerűen használhatók, ám a keserűség miatt érdemes előzetesen megkóstolni őket.
Fontos, hogy frissen használjuk, mivel szárítva elveszíti jellegzetes ízét és illatát.
Ezért érdemes fogyasztani
A kányazsombor nemcsak ízletes, hanem egészséges is. C-vitaminban gazdag, antiszeptikus és fertőtlenítő hatású. További gyógyhatásai közé tartozik az izzasztó, köptető, parazitaellenes és sebgyógyító hatás. Asztmatikus panaszokra is javasolt, mind külsőleg, mind belsőleg.
The post Hagymaíz kellemetlen lehelet nélkül: most is szedhető ez a fűszernövény first appeared on Sokszínű vidék.