Javában tart a karácsony előtti nagyüzem a hortobágyi halgazdaságban: naponta több tíz mázsa halat szállítanak az üzletekbe, de az ünnephez közeledve ez eléri a napi száz mázsát is.
Simon Károly, a társaság vezérigazgatója elmondta:
az ország legnagyobb pontytermelő gazdasága évente 1500 tonna pontyot értékesít, a halak 60 százaléka decemberben kerül a vásárlók kosarába.
Az élő halakat telelőtavaikból, a konyhakész termékeket saját feldolgozó üzemükből szállítják az áruházláncokba, a piacokra és a saját bolthálózatukba.
A 108 éves, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáron gazdálkodik, ebből 3000 hektár a tófelület, 44 tóban nevelik a halakat.
A gazdaság 120 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,450 milliárd forint volt, idei bevételi terv 1,5 milliárd forint
– ismertette a vezérigazgató, aki hozzátette: a múlt évet több mint 100 millió forintos eredménnyel zárták, és hasonlóra számítanak az idén is.
Simon Károly elmondta azt is, hogy két éve nem emelték áraikat, a hortobágyi élő ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért adják.
Az 1500 tonna ponty nagyobb részét belföldön értékesítik, kisebb mennyiséget Romániába exportálnak
– közölte a vezérigazgató.
Bár az utóbbi években kissé nőtt a halfogyasztás Magyarországon, az egy főre eső évi 6,5 kilogrammos hazai átlagfogyasztás még jócskán elmarad a 20 kilogrammos uniós átlagtól.
The post Hortobágyi pontyok tonnái végzik a karácsonyi asztalon first appeared on 24.hu.