Hús nélkül, ízletesen: 10 kedvenc böjti étel

A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszakot jelenti, amely hamvazószerdától húsvétig tart. A negyvennapos nagyböjtben a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak (mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe), ezért a teljes időtartama hamvazószerdától nagyszombatig 46 nap.

A böjt jelentése magában hordozza a lemondást, az önmegtartóztatást is, ezért ebben az időszakban az étkezések is jelentősen megváltoznak, többféle étel fogyasztását kíséri tilalom.

A korai keresztény hagyományhoz képest – amikor egyáltalán nem fogyasztottak húst például – a katolikus egyház a régebbi szigorú szabályokon mára enyhített: szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő, valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén a 14 évnél idősebbek nem fogyaszthatnak húst.

A könnyítések előtti korokban, a 17. századig nemcsak a húsféléket, a szalonnát és a zsírt tiltották, de még a tejtermékeket és a tojást is.

De vajon mit ettek ebben az időszakban a böjtöt tartó őseink? A gyökérzöldségek, burgonya, a savanyú levesek, a hüvelyesek, lencse, borsó, bab, a káposzta, főtt tészták, kása- és lepényfélék léptek főszerepbe. De kerülhetett az asztalra gomba, egyéb zöldségek, rizs és mákos guba is és a hal.

Még a 19. századi szakácskönyveknek is van külön, böjti ételeket bemutató fejezete. A levesek rendszeres szereplője a borleves, cibereleves, a borsóleves, később a tojásleves. De szerepel a receptkönyvekben turbolyasaláta céklával és más, zöld füvekből való saláták, a spenót, savanyúkáposztás ételek vagy épp a tejberizs, a burgonya különböző változatai, a főtt kásák, rizsételek, sokféle lepény és tésztaétel.

Összegyűjtöttünk 10 olyan böjti ételt, amit már többször elkészítettünk sőt, több közülük rendszeres szereplője a mindennapoknak is.

Mutatjuk képekben a kedvenc húsmentes fogásainkat és az elkészítési módjukat.

Karácsonykor is ehetünk különleges húsmentes ételt, ilyen a vadasgomba, az egyik legfinomabb vegán karácsonyi fogás. És azt tudták, hogy százéves hagyománya sincs a karácsonyi halnak?  Ebben a cikkben pedig azt mutattuk be, hogy kaszinótojásból is készülhet tulipán a húsvéti asztalra.

(Forrás: Magyar Katolikus Lexikon, Képmás)

Kapcsolódó
Apuka halászlevétől a preckedliig: gasztrobloggerek karácsonyi menüi
Három gasztrotémákban is publikáló bloggert kerestünk fel, hogy érdeklődjünk, náluk mi a helyzet a karácsonyi menü frontján.

The post Hús nélkül, ízletesen: 10 kedvenc böjti étel first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed