A nagyböjt a keresztény közösségekben a húsvét előtti negyven napos előkészületi, bűnbánati időszakot jelenti, amely hamvazószerdától húsvétig tart. A negyvennapos nagyböjtben a vasárnapot az egyház nem tekinti böjti napnak (mivel minden vasárnap Krisztus feltámadásának emlékünnepe), ezért a teljes időtartama hamvazószerdától nagyszombatig 46 nap.
A böjt jelentése magában hordozza a lemondást, az önmegtartóztatást is, ezért ebben az időszakban az étkezések is jelentősen megváltoznak, többféle étel fogyasztását kíséri tilalom.
A korai keresztény hagyományhoz képest – amikor egyáltalán nem fogyasztottak húst például – a katolikus egyház a régebbi szigorú szabályokon mára enyhített: szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő, valamint ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén a 14 évnél idősebbek nem fogyaszthatnak húst.
A könnyítések előtti korokban, a 17. századig nemcsak a húsféléket, a szalonnát és a zsírt tiltották, de még a tejtermékeket és a tojást is.
De vajon mit ettek ebben az időszakban a böjtöt tartó őseink? A gyökérzöldségek, burgonya, a savanyú levesek, a hüvelyesek, lencse, borsó, bab, a káposzta, főtt tészták, kása- és lepényfélék léptek főszerepbe. De kerülhetett az asztalra gomba, egyéb zöldségek, rizs és mákos guba is és a hal.
Még a 19. századi szakácskönyveknek is van külön, böjti ételeket bemutató fejezete. A levesek rendszeres szereplője a borleves, cibereleves, a borsóleves, később a tojásleves. De szerepel a receptkönyvekben turbolyasaláta céklával és más, zöld füvekből való saláták, a spenót, savanyúkáposztás ételek vagy épp a tejberizs, a burgonya különböző változatai, a főtt kásák, rizsételek, sokféle lepény és tésztaétel.
Összegyűjtöttünk 10 olyan böjti ételt, amit már többször elkészítettünk sőt, több közülük rendszeres szereplője a mindennapoknak is.
Karácsonykor is ehetünk különleges húsmentes ételt, ilyen a vadasgomba, az egyik legfinomabb vegán karácsonyi fogás. És azt tudták, hogy százéves hagyománya sincs a karácsonyi halnak? Ebben a cikkben pedig azt mutattuk be, hogy kaszinótojásból is készülhet tulipán a húsvéti asztalra.
(Forrás: Magyar Katolikus Lexikon, Képmás)
The post Hús nélkül, ízletesen: 10 kedvenc böjti étel first appeared on Sokszínű vidék.

