December 13-a, Luca napja számos hagyományt őriz: ilyenkor kezdődik a Luca széke készítése, ekkor jósolunk időjárást, és ekkor vetjük el a Luca-búzát is. Bár ma már nem annyira a jó termés reményében alkalmazzuk ezt a szokást, a friss, zöldelő búza sokak számára a karácsonyi asztal hagyományos dísze maradt.
Miért éppen Luca napján vetünk búzát?
A hagyomány szerint a Luca napján elvetett búza növekedése megmutatta, milyen év várható: ha dúsan kizöldült, bőséget és jó termést ígért a következő évre. A különböző tájegységeken eltérő módszerekkel vetették – volt, ahol csak 12 szemet szórtak el, máshol mécsest is állítottak a zöld hajtások közé, vagy karácsonykor szépen megnyírták és szalaggal díszítették.
Így vessük el a Luca-búzát – lépésről lépésre
Milyen búzát használjunk? A mai vetőmagok jelentős része hibrid fajta, de a Luca-búza ültetéséhez nincs szükség különleges magokra. December elején a piacokon, kertészetekben vagy kisállateledelt árusító boltokban könnyen beszerezhetők az apró tasakos búzaszemek. A siker inkább a vetés módján és a gondozáson múlik, mintsem a fajtán.
A Luca-búza tálban, virágcserépben vagy akár egy kimosott tejesdobozban is nevelhető. Ha kartondobozt használunk, alul mindenképp lyukasszuk ki, hogy a felesleges víz el tudjon folyni. A túl sok nedvesség könnyen penészedést okozhat, ezért a vízelvezetés fontos.
- Az edényt majdnem színültig töltsük meg virágfölddel. Nem szükséges különleges közeg; egy laza, jó vízáteresztő szerkezetű föld elegendő.
- A föld tetejére egyenletesen terítsük szét a búzamagokat. A sűrűbb vetés látványosabb, dúsabb zöldet eredményez.
- A magokat elég egy nagyon vékony, néhány milliméteres földréteggel befedni. Ez segít megtartani a nedvességet és megvédi a szemeket a felszíni kiszáradástól.
- A vetést óvatosan permetezzük be langyos vízzel – ne öntsük túl.
- Állítsuk az edényt világos, meleg helyre. A fűtött szobaablak párkánya ideális.
A következő napokban a legfontosabb feladat a föld folyamatos nedvesen tartása. Ez nem bőséges locsolást, inkább gyakoribb, finom permetezést jelent. A búza néhány nap után csírázásnak indul.
Amikor már láthatók a zöld szálak, ritkábban kell nedvesíteni, mert a kis növények saját gyökérrel vesznek fel vizet. Ettől kezdve már kevésbé érzékenyek a kiszáradásra, de továbbra is tartsuk egyenletesen nedvesen a földet.
Ha nem szárad ki és nem is locsoljuk túl, a Luca-búza karácsonyra szépen dús lesz, és akár vízkeresztig is megőrzi formáját. Régen a karácsonyi asztal díszeként a bőséget jelképezte – ma is hangulatos, természetes dekoráció, amely a téli ünnepkör egyik legkedvesebb eleme.
Ezen a napon ne hagyjuk ki a Luca napi molnárkalács sütését sem!
The post Így vessük el a Luca-búzát, hogy karácsonyra szép legyen first appeared on Sokszínű vidék.
