Jó egészség megőrzése és a halálozási kockázatok csökkentése teljes kiőrlésű gabonákkal

A teljes kiőrlésű gabonák rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb tápanyagokat biztosítanak az emberi szervezet számára. Ezek a táplálékok segítik a koleszterinszint, a testsúly és a vérnyomás szabályozását, illetve csökkentik a cukorbetegség, a szívbetegségek és az ezekből fakadó halálozási kockázatokat.

A teljes kiőrlésű gabonák csökkenteni tudják az összkoleszterinszintet, az LDL vagy más néven a rossz koleszterin szintjét, a trigliceridszintet és az inzulinszintet is. Ezek a táplálékok jelentősen minimalizálni tudják a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait is.

A teljes kiőrlésű gabonák közül talán az egyik legegészségesebb nem más, mint a zab. A zab gluténmentes gabonának számít, amely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy mind a zabnak, mind a zabpehelynek számtalan egészségügyi előnye létezik, ezek közé tartozik a fogyás, az alacsonyabb vércukorszint és a szívbetegségek kockázatainak csökkenése. A teljes kiőrlésű gabonák skáláját színesíti még a barna rizs, a hajdina, az árpa, a bulgur és a quinoa.

Egy vizsgálatba férfiakat és nőket vontak be annak érdekében, hogy feltárják a teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend és a halálozási kockázat közötti kapcsolatokat. A vizsgálati alanyoknál sok adatot rögzítettek, például az életkorukat, a testtömegindexüket, azt, hogy dohányoznak-e, illetve hogy fogyasztanak-e és mennyit a teljes kiőrlésű gabonákból. A vizsgálat befejeztével azt állapították meg a kutatók, hogy ezek a táplálékok a teljes halálozási arányt, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket is csökkentették. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy igenis fontos a teljes kiőrlésű gabonákat beépíteni az étrendünkbe, illetve javasolják is ezeknek a táplálékoknak a rendszeres fogyasztását a krónikus betegségek megelőzése érdekében.

A teljes kiőrlésű gabonák olyan finomítatlan táplálékok, amelyek sok élelmi rostot, B-vitaminokat, folátot, vasat, magnéziumot és szelént tartalmaznak. Ezek a tápanyagok nagyon sok egészségügyi előnnyel bírnak, így mindenképpen érdemes a teljes kiőrlésű gabonákat és az azokból készült táplálékokat beépíteni az étrendünkbe.

A teljes kiőrlésű gabonák sorát gyarapítja az amaránt, amely egy táplálkozási erőmű. Gazdag forrása az L-lizinnek, egy esszenciális aminosavnak, amely elősegíti a kalcium felszívódását és a kollagén, az elasztin, a hormonok és antitestek szintézisét. Az amaránt sok magnéziumot, mangánt, vasat, szelént és rezet tartalmaz, emiatt segíthet a gyulladás megelőzésében is.

Az árpa számos fitokemikáliát és oldható rostot, béta-glükánt tartalmaz. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, és segítenek a jobb immunitás kialakításában. Az árpa energiát ad és megnyugtatja az idegrendszert. Növényi lignánokban is bővelkedik, stabilizálja a vérnyomást, ezzel csökkentve a szívbetegségek kockázatait.

A quinoa egyike azoknak az élelmiszereknek, amelyek mind a kilenc aminosavat tartalmazzák. Nagyon tápanyagdús, hiszen vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és antioxidánsokkal van tele.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed