Jót tesz az emésztésnek és még az izomépítésben is segít – banán

A banánnak rendkívül nagy a táplálkozási profilja és nagyon tápláló, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, illetve rostokban és egyszerű cukrokban is bővelkedik. Milyen tápanyagokban bővelkedik ez a déligyümölcs? Például magnéziumban, B6-vitaminban, A-vitaminban, folátban, C-vitaminban és káliumban.

A banán rendkívül pozitívan hat az emésztésre, hiszen oldható és oldhatatlan rostokban is gazdag. Az oldható rostok a vércukorszint szabályozását segítik, és csökkentik a magas koleszterinszintet, míg az oldhatatlan rostok a bél mozgását fokozzák, és megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Ha szeretnénk megóvni a szívünk egészségét, akkor is fogyasszunk rendszeresen banánt, mivel káliumban és más ásványi anyagokban, valamint olyan elektrolitokban bővelkedik ez a gyümölcs, amelyek nagyon hatékonyak a szív egészségének fenntartásában. Káliumtartalma jót tesz a szív egészségének, illetve nagyon hatékony a vérnyomás szabályozásában.

Amennyiben az izmaink fejlesztése a cél, akkor is érdemes rendszeresen banánt fogyasztani, ugyanis segít a sovány izomtömeg növelésében. Edzést követően gyakran érezhetünk izomfájdalmat, ugyanis ilyenkor sok magnézium ürül ki a szervezetből. Azonban ha elfogyasztunk egy banánt, az segíti az izmok összehúzódását és azok relaxációját is.

A csontok egészségét is megtámogatja a banán, hiszen gazdag forrása a kalciumnak. A banán olyan prebiotikumokban is bővelkedik, amelyek segítenek megnövelni a kalcium felszívódóképességét, így az hatékonyabban tud beépülni a csontokba. Ezzel pedig a csontritkulás kockázatai csökkenhetnek.

Mivel probiotikumokban is bővelkedik, így segít megelőzni a puffadást, hiszen megtámogatja a jó bélbaktériumok elszaporodását. És mivel káliumban is gazdag, így csökkenti a szervezet vízvisszatartását.

A banán káliumtartalma a vesék egészségére is rendkívül pozitívan hat. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik napi rendszerességgel legalább egy banánt elfogyasztanak, mintegy ötven százalékkal kisebb az esély a vesebetegség kialakulására.

Ha másnaposak vagyunk, a banán akkor is jó szolgálatot tehet. Fogyaszthatjuk önmagában, de remek turmixot is készíthetünk belőle eper, túró és tej hozzáadásával.

A banán nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely védi a szem egészségét. A gyümölcsben megtalálható például az E-vitamin, a lutein, a C-vitamin és más antioxidánsok. Ezek mind-mind nagyfokú védelmet jelentenek a makuladegenerációval szemben.

Egyes kutatások szerint a banán segíthet a vérnyomás szabályozásában, mivel magas káliumtartalmú. De csak kevés nátriumot tartalmaz. A banánban található kálium előnyös a szív egészségére nézve és azok számára, akik természetes módon szeretnék a vérnyomásukat csökkenteni. Azonban ezt ne bízzuk csak a természetes táplálékokra, hiszen a magas vérnyomás súlyos és életveszélyes állapotokat is kialakíthat.

A banán alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy segíthet a vércukorszint szabályozásában, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait is csökkentheti.

A banán, mint sok más zöldség és gyümölcs, antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek nagyon hasznosak a szabad gyökök elleni küzdelemben. Amennyiben a szabad gyökök felhalmozódnak a szervezetben, úgy krónikus gyulladás és krónikus betegségek alakulhatnak ki.

A banán is az étrendünk része lehet, már csak az emésztési egészség szempontjából is. Nagyon jó élelmirost-forrás, így hatékony a székrekedés kezelésében, illetve az emésztés fokozásában. Prebiotikus rostokat is tartalmaz, ami megnöveli a bélben található jó baktériumok számát.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed