Kapcsolat a glutén és a migrén között

Napjainkban nagyon sokan térnek át a gluténmentes táplálkozásra. A glutén egy olyan fehérje, amely számos gabonában megtalálható, például a búzában, a rozsban vagy az árpában.

A cöliákia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer reagál a gluténre, és elkezdi a saját sejtjeit és szöveteit támadni. A gluténintolerancia pedig akkor alakul ki, amikor az emésztőrendszer nem tudja megfelelően megemészteni a glutént, ami hasmenést, gyomorfájdalmat és haspuffadást eredményezhet.

Ha migrénről van szó, akkor általában a nők szenvednek tőle, hiszen a nőknek majdnem 20%-a, míg a férfiaknak mindössze 7%-a szenved migrén okozta fejfájástól. A migrénes fejfájás kiváltó okát még napjainkban sem nagyon ismerik az orvosok, azonban vannak olyan kockázati tényezők, amelyek fokozzák a migrén megjelenését. Azok, akiknek a családjában előfordult migrén, fokozott kockázatnak vannak kitéve. Azoknak a személyeknek is gyakran fáj a fejük, akik fokozott stresszhelyzetben élnek, alváshiányban szenvednek, vagy gyakran fáradtak. Bizonyos ételek és az időjárás is növelheti a fejfájás kockázatát.

Egy kutatás során összefüggést találtak a migrén és a cöliákia között. Egyes személyeknél a migrén a cöliákia egyik korai tünete lehet, de a migrén a cöliákia szövődményeként is felbukkanhat. A cöliákiában és a gluténintoleranciában szenvedő betegek esetén a glutén befolyásolhatja az idegrendszert, annak működését és egészségét. A glutén fejfájást, depressziót, migrént és tanulási nehézségeket okozhat. A glutén ezen kívül oka lehet a gyomor- és bélrendszeri betegségek, a krónikus fáradtság kialakulásának és az agyi köd megjelenésének.

Amennyiben gluténérzékenysége vagy cöliákiája van, ajánlott elkerülni a glutént, a glutént tartalmazó táplálékokat. Glutént tartalmaz többek között az árpa, a bulgur, a rozs, a tönkölybúza, a búza. De napjainkban sok feldolgozott élelmiszerben is megtalálható, így bármit is vásárolunk, érdemes előtte az adott étel címkéjét alaposan átböngészni. Még egyes sminktermékekben és gyógyszerben is megtalálható a glutén.

A fejfájás és a migrén csökkentésének érdekében szükség lehet bizonyos életmódbeli változtatásokra. Az egészséges táplálkozás lehet az első lépés a fejfájás kockázatának csökkentése érdekében.

Ezen kívül nagyon lényeges, hogy stresszoldó technikákat is gyakoroljon, például ilyen a jóga, a tai chi, a meditáció, a mélylégzés-gyakorlatok, a progresszív izomlazítás.

A koffein és az alkohol is megnöveli a migrén rizikóját, azonban ha túl hirtelen próbálunk leszokni a koffeines és alkoholos italokról, úgy ez növelheti a fejfájás kockázatait.

Fontos, hogy növeljük a vízfogyasztást, hiszen a dehidratáció is oka lehet a fejfájás és a migrén kialakulásának. Amennyiben a gluténmentes étkezés nem hozza el a várva várt eredményt, úgy több mindent is kipróbálhat a fejfájás megszüntetése érdekében, ilyen például az akupunktúra vagy a masszázsterápia.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed