Káros is lehet sokak kedvenc élelmiszere: a zab kevésbé ismert veszélyes oldalai

Az utóbbi években a zabot szinte minden egészségtudatos étrend alappilléreként ünnepelték. A reggeli zabkása, a zabital, a zabszeletek és egyéb zabos finomságok a „superfood” kategória állandó szereplőivé váltak. De vajon tényleg annyira egészséges a zab, mint amilyennek a táplálkozási trendek sugallják? A Green.hu utánajárt a zab kevésbé ismert árnyoldalainak.

Egészséges a zabpehely?

A zab, így a belőle készült zabpehely is kiváló rostforrás, ugyanis fő alkotóeleme a vízoldékony béta-glükán, egy olyan prebiotikum, ami hozzájárul az emésztés megfelelő működéséhez. A zabpehely az emésztési folyamat során megszívja magát nedvességgel és ezzel segíti a salakanyag kiürülését a szervezetből. A zabpehely azonban nemcsak rost-, hanem fehérjeforrás is, ráadásul magas a vitamin- és tápanyagtartalma. A zabban található B- és E-vitamin, kalcium, magnézium, cink, vas és kálium is.

Gluténszennyezés: csendes veszély a gluténérzékenyek számára

A zab önmagában gluténmentes, de a feldolgozás során gyakran szennyeződik búzával, árpával vagy rozssal — mind glutént tartalmazó gabonafélék. A gluténérzékeny és cöliákiás emberek számára ez gyulladást és bélkárosodást okozhat.

Ráadásul a zab tartalmaz egy avenin nevű fehérjét is, amely szerkezetileg hasonló a gluténhez, és bizonyos érzékeny egyéneknél ugyanúgy problémát okozhat. Egyes kutatások szerint a cöliákiás betegek 10-15 százaléka reagál negatívan az aveninre, még akkor is, ha a zab technikailag „gluténmentes” címkét visel.

pixabay

A zabpehely rejtett vegyülete

A zabban a fitinsav található, ami felszívódási problémákat okozhat. A fitinsav természetes vegyület, ami a növény védekezési mechanizmusának része, és segít megóvni a magokat a korai csírázástól. Az emberi bélrendszerben azonban már nem annyira pozitív a hatása, ugyanis lassítja, vagy akadályozhatja a vas, a cink, a kalcium és a magnézium felszívódását, ami hosszú távon tápanyaghiány kialakulásához vezethet.

Hogyan védekezzünk a fitinsav ellen?

A fitinsav elleni védekezés legjobb módja a zab áztatása, fermentálása vagy csíráztatása, ezekkel ugyanis csökkenthető a fitinsav mennyisége a különböző élelmiszerekben. A fitinsav azonban nemcsak a zabban és a zabpehelyben található, hanem a dió- és mogyorófélékben, a különböző magvakban (a szezámmagban is), gabonákban, a rizskorpában és hüvelyesekben is.

Mint arról beszámoltunk a spenótnak is megvan a kettős arca: szuperélelmiszer, de veszélyt is rejthet.

Kapcsolódó
Kevesen tudják, mi a rukkola magyar neve
Salátákhoz kiválóan passzol, egyre többen kedvelik.

The post Káros is lehet sokak kedvenc élelmiszere: a zab kevésbé ismert veszélyes oldalai first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed