Kínai, vietnámi, izraeli: ilyenek a világ fánkjai

A fánk egy olyan édesség, amely szinte mindenhol megtalálható a világon, de minden ország más-más formában és ízvilágban készíti. Egyes helyeken a fánk köré hagyományok és ünnepek épülnek, máshol pedig egyszerű utcai ételként van jelen. Járjuk körbe a világot a különböző fánkfélékkel, hogy megismerjük ennek a közkedvelt finomságnak a változatos arcait!

A fánk története: Az édesség, amely bejárta a világot

Ez az egyszerű alapanyagokból készült finomság különböző formákban és ízesítésekkel több évszázados múltra tekint vissza. De honnan ered a fánk, és hogyan vált globális kedvenccé?

A fánk történetének nyomai egészen az ókori Egyiptomig és Görögországig vezethetők vissza. Ezekben a kultúrákban már ismerték a forró olajban sült tésztát, amelyet mézzel vagy különböző édes szirupokkal ízesítettek.

A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában.  Ekkor sós töltetlékkel (gomba, hús) töltötték meg a nyers – kalácstésztával megegyező – fánktésztát, és töltötten sütötték ki.

Egy történet szerint Marie Antoinette királyné egy karneválon ismerte és szerette meg a fánkot, mikor megszökött az udvari bálról és a jelmezben elvegyült a mulatozó nép között. Ezalatt megéhezett és egy utcai árustól vásárolt fánkot, ami annyira megízlett neki, hogy a kísérőjének meg kellett vennie egy egész kosárnyit az édességből. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, és elmeséltette a fánk receptjét, ami aztán a királyi lakomák kedvenc finomságává vált.

A fánk mai formája valószínűleg a 19. század elején alakult ki. Az Egyesült Államokban különösen fontos szerepet játszott a fejlődésében. A legenda szerint 1847-ben egy amerikai hajó nagyviharba került és a kormánykerék küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit végül így sütöttek ki, innen hódította meg az egész földrészt a lyukas fánk.

Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el, és egyre többen fogyasztották a farsangi időszakban az olajban sült, lekvárral tálalt élesztős, édes kelt tésztát. A legismertebb farsangi fánk a szalagos, nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét bizonyító fehér csíkról kapja. Emellett kedvelt fánkunk még a csöröge, vagy forgácsfánk és a rózsafánk is.

Fánkkülönlegességek a világ minden tájáról

A fánkkülönlegességek megtekintéséhez kattins a fotóra

Itt olvashat arról, hogyan készítsünk hagyományos farsangi fánkot, cseh fánkot vagy mindenmentes fánkot!

Kapcsolódó
Képviselőfánk a nagyi receptes füzetéből
Eláruljuk, honnan ered ennek az “égetett” tésztából varázsolt, krémmel töltött finomságnak a neve.

The post Kínai, vietnámi, izraeli: ilyenek a világ fánkjai first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed