A lenmag rendszeres fogyasztását gyakran javasolják azoknak a hölgyeknek, akik a menopauza szakaszába léptek. Azonban mindenki csak jól jár azzal, ha rendszeresen fogyasztja, hiszen rengeteg egészségügyi előnye létezik ennek az apró magnak. Nagyon sok hasznos tápanyag is megtalálható benne, például a szelén, a réz, a foszfor, a magnézium, a tiamin és a mangán. A lenmag nemcsak az egészségünknek tesz jót, hanem a szépségünket is fokozhatja, mutatjuk is, hogy miért!
Mindenki szeretne sokáig karcsú, fitt és egészséges maradni. A lenmag a fogyásban is a segítségünkre lehet. Hogyan segíti a testsúlycsökkenést? A lenmag egészséges zsírokat és rostokat tartalmaz, ami viszont könnyen eltelít, így kevésbé érezzük éhesnek magunkat. Kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, ami fogyást eredményezhet. A lenmag alfa-linolénsavban is bővelkedik, ami egyrészt segít a gyulladás csökkentésében, másrészt a hormonális egyensúlyt is megteremti, ami segíti a fogyást. Hiszen sokan sokszor éppen amiatt nem tudnak lefogyni, mert gyulladás van a szervezetükben, illetve felborul a hormonok egyensúlya.
Ezért is javasolják a lenmag fogyasztását a menopauza szakaszába lépő hölgyeknek, mivel a lenmag egyensúlyba tudja hozni az ösztrogént, és még a csontritkulás kialakulásának az esélyét is csökkenti.
A lenmagban található esszenciális zsírsavak és B-vitaminok táplálják a hajat és a bőrt. Mind a bőr szárazsága, mind pedig a haj töredezettsége esetén hasznos lehet a lenmag fogyasztása. Már meglévő bőrbetegség esetén is várhatjuk a javulást, például akkor, ha rosaceánk, ekcémánk vagy más gyulladásos bőrbetegségünk van.
A lenmag és a lenmagolaj nemcsak a bőrnek és a hajnak, hanem a szemnek és körmöknek is jót tesz. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a lenmagolaj mintegy belülről táplálja a szervezetet, így szemszárazság esetén is nagyon hasznos lehet.
A lenmagnak kiemelkedő az omega-3 zsírsavtartalma. Az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztásával sok-sok betegség előzhető meg, például a szívkoszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a gyulladás miatt létrejött betegségek.
A lenmag rostokban is bővelkedik. Oldható rostokat tartalmaz, amelyek szinte magukba szívják a zsírt és a koleszterint, és azok nem tudnak felszívódni, így értelemszerűen a lipidszintek sem emelkednek meg drasztikusan.
A lenmag nem csak belsőleg fogyasztva nagyon egészséges. A bőrünk is meghálálja, ha néha lenmagos arcmaszkkal kényeztetjük, mutatunk is most két receptet.
Rózsavizes-lenmagos arcmaszk hozzávalói:
• 1 evőkanál őrölt lenmag,
• 1 evőkanál víz,
• 1 evőkanál rózsavíz,
• 1 evőkanál joghurt,
• egy csipet fahéj.
Elkészítése:
Keverjük össze a hozzávalókat, majd vigyük fel a megtisztított arcbőrünkre. Hagyjuk fenn, míg bizseregni kezd a bőrünk, majd mossuk le. Ez az arcmaszk nagyon hatékony a pattanások leküzdésében, illetve a rózsavíznek köszönhetően ragyogóvá, fiatalossá és üdévé varázsolja a bőrt.
Mézes-lenmagos arcmaszk hozzávalói:
• 1 evőkanál lenmag,
• 3 evőkanál víz,
• 1 evőkanál méz,
• 1 evőkanál citrom.
Elkészítése:
Készítsünk pasztát a hozzávalókból, majd kenjük fel az arcunkra a maszkot. Hagyjuk fenn 20 percig, majd mossuk meg az arcunkat. Ez az arcmaszk csökkenti az arcbőr sötét foltjait, emellett hidratál, tonizál és feszesít is.

