Lenyűgöző természetfilm az őshonos zselici hárserdők kincséről

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a napokban tette közzé az ezüsthárs erdőket, a helyi méhészek munkáját és a híres zselici hársméz történetét bemutató “Zselic aranya” című természetfilmjét, melynek rendezője Poroszka Magyar Zsolt. A forgatás több mint két évig tartott.

A Kárpát-medence szívében, Somogy és Baranya határán terül el a dombok, erdők és patakok vidéke, ahol a természet és a történelem szorosan összefonódik. Ősi falvak, kastélyok és templomok őrzik a múlt emlékét, miközben a csillagos égbolt ma is páratlan látványt nyújt. Az erdők mélyén vadak járnak, források fakadnak, s évszázadok óta otthonra találtak itt a méhek is. A természet ajándéka és a nemzedékek munkája egyesül az ezüsthárs különleges mézében – a Zselic aranyában

– írták ajánlójukban.

2023-ban bekerült a Magyar Értéktárba a zselici hársméz, amely egy olyan különleges fajtaméz, amelyet évszázadok óta termelnek a Somogy vármegyei őshonos hárserdőkben. Több ezer méhcsalád szorgoskodik a Zselicben, mert az ország minden részéből vándorolnak ide a méhészek a hársfa virágzása idején.

Zselici hársméz

A hársméz világos aranysárga színű, kellemesen virágos, enyhén balzsamos ízű és illatú, közepesen sűrű állagú, a hársfa virágából származó nektárból készül. Nyugtató, köhögéscsillapító, antibakteriális és antioxidáns hatású, teában, süteményekben vagy önmagában fogyasztva egyaránt élvezhető.

Korábbi cikkünkben egy méhész elmondta, hogyan válasszunk vásárláskor minőségi mézet, valamint arról is hírt adtunk, hogy novemberben újra elindult az országos Mézes Reggeli program, melyet a magyar méhészek évről évre szerveznek az iskolákban és óvodákban. Szakemberek szerint kiábrándító volt az idei szezon, alig lesz magyar akácméz.

Kapcsolódó
Amerikai versenyen tartolt a magyar hársméz
Viszlai Andrea életében családi hagyománya van a méhészkedésnek.

The post Lenyűgöző természetfilm az őshonos zselici hárserdők kincséről first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed