Kocsis Gábor ültetvényén jelenleg nagyjából kétszáznegyven pisztáciafa sorakozik, szabályos távolságban. A növények négy-öt évesek, vagyis még fiatalok, de már kezdik megmutatni magukat – olvastuk a Street Kitchen cikkében.
A fák tavaly ősszel kerültek ki a faiskolából, és mostanra szépen megerősödtek.
Gábor egy külföldi szakértői csoporttól kért éghajlatelemzést, ami meglepően azt az eredményt hozta, hogy a dél-alföldi időjárás tökéletes a pisztáciának: meleg és száraz levegő, kevés csapadék, sok napsütés, magas páratartalom és enyhe tél.
Makó különösen szerencsés, hiszen megfelel a fenti elemzésnek. A terület mellett csordogáló Maros biztosítja a vízellátást, ami aranyat ér egy ilyen friss ültetvénynek. Bár a pisztácia kifejezetten szárazságtűrő növény, a fiatal fák még érzékenyek, így a rendszeres, mértékletes öntözés kulcskérdés.
A pisztácia nem egyszerű növény: külön porzós és termős fái vannak, vagyis nem önbeporzó fajta. Gábor ültetvényén a fák kézi beavatkozással kapták meg a szükséges „lökést” – ecsettel, türelmesen, fáról fára haladva édesanyja segítségével napokat töltöttek el a pisztáciafák társaságában. Ez időigényes, de elengedhetetlen ahhoz, hogy meginduljon a termésképzés.
Az idei szezonban ennek meg is lett az eredménye: néhány kilogramm termés született, ami fiatal ültetvénynél kimondottan jó jel.
Érdekesség, hogy a pisztácia a szedés előtt, a késő nyári és kora őszi betakarítás idején nyílik szét, így a zöld belsejét már októberi szüretkor meg lehet figyelni.
Az ültetvény mellett olajfák is nőnek, bár ezek jelenleg másodlagosak. Gábor a Balaton-felvidéken tevékenykedő másik hazai pisztáciatermesztővel rendszeresen egyeztet, mivel Magyarországon még kevés a tapasztalat, így minden szakmai tudás értékes a metszés, fagykár és talajtakarás szempontjából.
A makói ültetvény jelenleg kísérletnek számít, de a hosszú távú cél világos: stabil, eladható magyar pisztáciatermést biztosítani a hazai piac számára. A makói pisztácia íze frissen szedve édesebb és világosabb, mint a bolti import, megtartva a jellegzetes aromát, és potenciálisan a hazai gasztrokultúra része lehet.
Írtunk arról is, hogy történelmet írt a magyar pisztáciás csiga Londonban és így készül az új őrület, a dubaji csoki.
The post Makó lehet a magyar pisztácia egyik fellegvára first appeared on Sokszínű vidék.
