„Nekem ez az egy-két év most nagyon komoly megálló” – mondja az idén ötvenéves Mautner Zsófi gasztroblogger, műsorvezető, önmaga szerint simán csak „főzőnő”. Jövőre lesz húsz éve, hogy berobbant a hazai gasztronómiába Chili és vanília című blogjával. Sosem vágyott rá, hogy még a mosóporról is ő mosolyogjon, nem tartja magát klasszikus vállalkozónak sem, egyszerűen csak nem akart eltávolodni attól, amiért pályát váltott: a főzéstől.
Ajánló a friss Forbes Life-ból.
Bemutatták a tizenegy Oscart bezsebelő Titanicot, Bill Clinton megkezdte második elnöki ciklusát az Egyesült Államok élén, távozott Bokros Lajos pénzügyminiszter, autóbalesetben elhunyt Diana walesi hercegné, Magyarországon megtartották a NATO-népszavazást, és meg
jelent J. K. Rowling első Harry Potter-könyve – csak néhány fontos esemény 1997-ből. Ez az év a huszonéves Mautner Zsófinak egészen más miatt emlékezetes. Ha egy hellyel kellene jellemezni, az valószínűleg a Barnes & Noble amerikai könyvóriás egyik New York-i üzlete lenne.
Zsófi 1997-ben New Yorkban, a német Carl Duisberg Society irodájában volt gyakornok. Azt megelőzően két évig dolgozott a nonprofit szervezet kölni főhadiszállásán, és mint „huszonkét éves, kezdő, kelet-európai gyakornok kislány” bejelentkezett az elnök-vezérigazgatóhoz. Megkérdezte, van-e lehetőség a New Yorki irodájukban dolgozni, mert egy privát utazáson beleszeretett a városba. Bő fél év múlva már a tengerentúlon találta magát. Az egyéves kiküldetésre elég szerény ösztöndíjat kapott, így tömegközlekedés helyett mindennap gyalog tette meg a majdnem háromórás utat a 27. utcában lévő irodából a hetven háztömbnyire lévő szállásáig. Félúton, a Broadway közelében levő óriási Barnes & Noble könyvesboltban mindig pezsgett az élet, sokan jártak be olvasni.
„Az volt a pihenőm, hogy bementem, és egy év alatt a teljes szakácskönyvrészleget kiolvastam Azerbajdzsántól Zambiáig. Ez elképesztő elméleti szakmai tudást adott, és még kíváncsibbá tett a gasztronómiára.”
Magyarországon ekkoriban legfeljebb a női magazinok vége felé fordult elő egy-egy recept, miközben a New York Timesnak vagy a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak külön gasztromelléklete volt. Zsófi ezeket is lelkesen olvasta. Bár a kipróbált és személyes hangvételű receptek ma is a Mautner márka fontos alapját adják, már tágabb kontextusból néz rájuk. „A legjobban az emberekhez és az alapanyaghoz kapcsolódó sztorikat szeretem. A recept ezekhez csak egy eszköz.” Több ezer kötetes szakácskönyv-gyűjteményéből is azokat a sokszöveges kiadványokat szereti legjobban, amik valamilyen plusz tudást is átadnak.
Mautner Zsófi a Pozsonyi úti Babkában. Fotó: Mohai Balázs
Csehül, folyékonyan
„Anyukám sokszor elmesélte, mennyire nehéz volt látni, hogy ott ülök a nagy szemeimmel az első padban, beszélnek hozzám a gyerekek, és nem értek semmit.” Zsófi külkereskedő szülei a 80-as évek elején a prágai magyar kereskedelmi kirendeltségen kaptak állást, így az egész család öt évre a cseh fővárosba költözött. A második osztályt az Umelecká ulicei Základní Skolában kezdte, és mindent csehül tanult. Ottani első emléke neki is az a bizonyos elsőpados jelenet, a következő már az, hogy pár hónap múlva csehül beszélget az osztálytársaival. Azt mondja, imádott Prágában élni. „Jó családi életünk volt ott is.” Zsófi hat nyelven beszél, a cseh, az angol
és a német mellett oroszul, franciául és spanyolul is tud, bár különböző szinteken. Étlapot és receptet ennél sokkal több nyelven is megért, akár koreaiul vagy lengyelül is.
A Forbes Life-ból kiderül,
miket szállított Zsófi a Malév járatain Budapest és Brüsszel között még diplomata korában,
hogyan változtatta meg az életét, hogy idén férjhez ment,
hogyan lett a Babka társtulajdonosa,
milyen ügyek mellé áll oda,
miért különleges a Mautner-féle töltött paprika és az újévi lencse,
miért van különleges szerepe Zsófinak a kunmadarasi Ferdinánd Bisztróban,
mit gondol róla Kajdi Csaba, alias Cyla, akit éppen főzni tanít?
Keresd a Forbes Life-ot, a címlapon a jelentős forgalmat bonyolítószépségipari birodalmat irányító Liluval, vagyis Kovalcsik Ildikóval.
The post Mautner Zsófi: Sosem vágytam rá, hogy még a mosóporról is én mosolyogjak appeared first on Forbes.hu.