A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, kiváltója pedig nem más, mint a magas húgysavszint, amelyet egyes ételek okozhatnak. Amennyiben változtatunk az étrendünkön, úgy a tüneteink is jelentősen lecsökkenhetnek és meg is szűnhetnek. A magas fruktóztartalmú ételek például okozhatnak köszvényt, azonban ezeknek a táplálékoknak az elhagyása, a testsúlycsökkentés és a megfelelő hidratáció csökkenthetik a tüneteket.
Ez a betegség tehát akkor fordul elő, ha a húgysav szintje nagyon magas. A húgysav ugyanis kristályokat képez az ízületekben, ami hirtelen és súlyos fájdalmat, duzzanatot, bőrpírt és érzékenységet okozhat. Léteznek bizonyos kockázati tényezők, például a purinban gazdag étrend, az elhízás, az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek, amelyek aktívan hozzájárulnak a köszvény kialakulásához.
A köszvényes étrend magába foglalja a fehérjetartalmú ételek kiegyensúlyozását, korlátozását. A DASH és a mediterrán diéta előnyös lehet a köszvényes betegek számára. Nagyon fontos a súlyfölösleg leadása és az egészséges testsúly fenntartása. Kulcsszerepe van a megfelelő hidratálásnak és az alkoholfogyasztás korlátozásának.
A szervezetnek üzemanyagra, azaz megfelelő, egészséges táplálékokra van szüksége az egészséges működéshez, köszvény esetén pedig ez még fontosabbá válik.
A purin és a fruktóz általában ártalmatlanok, de nem akkor, ha valaki köszvényben szenved, ugyanis mindkettő megemeli a húgysavszintet. Purinban gazdag ételek a húsok, a halak és a szervhúsok. Ide sorolható még a marhahús, a sertéshús, a máj, a vese, bizonyos típusú halak, mint például a szardínia vagy a tenger gyümölcsei közül a kagyló. A magas fruktóztartalmú táplálékok blokkolhatják a húgysav eltávolítását a szervezetből, ami annak felhalmozódásához vezethet. Ilyen hatással vannak még a finomított és a feldolgozott élelmiszerek is. Például az alma és a körte is gazdag forrása a fruktóznak.
Nem minden szénhidrát rossz, amennyiben köszvényben szenvedünk. Azt azonban tudnunk kell, hogy léteznek összetett és egyszerű szénhidrátok. Azok, akik köszvényben szenvednek, mindenképpen kerüljék el az egyszerű szénhidrátokat.
Köszvényt válthatnak ki még az alkoholos italok is, az élesztő, amely megtalálható a sörben és a pékárukban.
Amennyiben köszvénybarát ételeket eszünk, úgy csökkenhetnek a tüneteink.
Nagyon fontos még a rendszeres fizikai aktivitás, amely segíti a testsúly szabályozását, és aktívan tartja a testet. A mozgás segít a testsúlykezelésben, és javíthatja a keringést, illetve segíthet a húgysav eltávolításában, csökkenti a szervezet gyulladását, hozzájárulva az ízületek jobb egészségéhez és a köszvény tüneteinek csökkentéséhez.
A köszvény kezelésében elengedhetetlen a jól hidratált állapot. A rendszeres vízfogyasztás ugyanis segít hígítani a húgysavat, és támogatja annak eliminációját a veséken keresztül, ezzel is csökkentve a kristályképződés kockázatát az ízületekben.
Az alkoholfogyasztás korlátozása is előnyös lehet a köszvény kezelésében. Az alkohol ugyanis növelheti a húgysavszintet, és hozzájárulhat a dehidratációhoz, amely a köszvény tüneteinek fellángolását idézi elő.
A krónikus stressz a köszvényes rohamok kiváltója lehet. A stresszcsökkentő technikák mint például a meditáció, a jóga vagy egy hobbi gyakorlása jelentősen lecsökkentheti a köszvény kellemetlen tüneteit.