Az antioxidánsokról bizonyára már nagyon sokat hallott. Ezek olyan vegyületek, amelyek segítenek a szervezetünknek, mégpedig a sejteket károsító szabad gyökök leküzdésében. Cikkünkben leírjuk az antioxidánsok néhány más előnyét, illetve antioxidánsokban bővelkedő tápanyagokat és táplálékokat is megemlítünk.
Az antociánok védelmet jelenthetnek a szívbetegségekkel szemben, és akár 50%-kal is csökkenthetik a stroke kialakulásának kockázatait.
Az antioxidánsokkal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy javítják a memóriát, és csökkentik a demencia kockázatait. Segítenek a neuronok javításában és az öregedéssel járó agyi károsodás megelőzésében.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek az antioxidánsok. Éppen e hatásuk miatt tudják csökkenteni az olyan betegségek kockázatait, amelyek a gyulladás talaján jönnek létre. Ilyen betegség például az ízületi gyulladás.
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk antioxidánsokban gazdag táplálékokat és kiegészítőket, úgy azok visszafordíthatják a látási problémákat, beleértve a makuladegenerációt.
Az antioxidánsok megakadályozhatják a baktériumok további elszaporodását húgyúti fertőzés esetén. Azt kell tudnunk, hogy húgyúti fertőzést okozhat gyulladás, és kimerítheti a szervezet antioxidáns-szintjét. Most pedig ismerkedjünk is meg néhány antioxidáns hatású tápanyaggal.
Az egyik ilyen antioxidáns nem más, mint az A-vitamin. Ez a vitamin elengedhetetlenül fontos a szem egészségének fenntartásához, de az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol, és még a bőr és a fogak számára is elengedhetetlenül fontos vitaminról van szó. Sok A-vitamin van a tojásban, a húsban és a tejtermékekben.
A másik antioxidáns vitamin nem más, mint a C-vitamin, amely többek között a gyorsabb sebgyógyulást segíti elő. A C-vitamin segíthet a megfázás megelőzésében és a jobb vasfelszívódásban. Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, mint a citrom és a grépfrút, a paprika, az eper és a brokkoli.
Antioxidáns még az E-vitamin is, amely fontos az egészséges bőr, szem és immunrendszer miatt. Gazdag forrásai közé tartoznak a diófélék, a zöld leveles zöldségek, a tojás és a növényi olajok.
A béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben, és nagy szerepe van az általános egészség fenntartásában. Táplálékforrásai közé tartozik a sárgarépa, az édesburgonya, a kelkáposzta, a sárgabarack és a spenót.
A luteint szemvitaminnak is nevezik, hiszen csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának kockázatait. Luteint tartalmaz a kukorica, a kelkáposzta, a tök és a spenót is.
A likopin nagy szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a prosztatarák megelőzésében. Sok likopint tartalmaz például a paradicsom és a görögdinnye.
Az antociánok szintén biztosítani tudják a szív egészségét, emellett segítenek a testsúlykezelésben és a cukorbetegség tüneteinek csökkentésében. Sok antociánt tartalmaz az áfonya, a gránátalma és a lila szőlő.
A katekinek jót tesznek a szív- és érrendszerrel, biztosítani tudják a neurológiai egészséget, és javítják a krónikus fáradtság tüneteit is. Sok katekint tartalmaz a zöld, a fekete és a fehér tea.

