Mennyi mákos bejglit kell enni a pozitív drogteszthez?

A mák évszázadok óta része a konyhánknak: bejglibe, kalácsba, rétesbe kerül, és sok családban elképzelhetetlen nélküle a karácsony vagy egy hagyományos mákos guba. Mégis időről időre felmerül a kérdés: biztonságos egyáltalán a mákfogyasztás?

A bizonytalanság gyökere többnyire ugyanaz: sokan tudják, hogy a mák bizonyos részeiből kábítószereket – például ópiumot vagy heroint – lehet előállítani. Innen ered a kétely, hogy vajon a mák mindennapi fogyasztása rejt-e bármilyen veszélyt.

A mag teljesen ártalmatlan – a félreértés a növény más részeiből ered

Fontos különbséget tenni a növény különböző részei között.

A mák érett magjai – vagyis azok, amelyeket a konyhában használunk – nem tartalmaznak kábító hatású anyagokat, így fogyasztásuk teljesen biztonságos, írja az Agrofórum. Sem gyerekeknél, sem felnőtteknél, sem várandósoknál nem jelent kockázatot, ha megfelelően tisztított, étkezési célú mag kerül az asztalra.

A félreértés abból fakad, hogy az ópiumot az éretlen máktokból nyerik, annak megvágásával és a tejnedv kinyerésével. Ennek semmi köze a konyhai felhasználáshoz, a mákszemhez pedig végképp nem.

Miért tartják mégis szigorú felügyelet alatt a termesztést?

Bár a mag ártalmatlan, a növény egésze már nem feltétlenül.

A világ számos országában – így Magyarországon is – a mák termesztése engedélyköteles, mivel alkalmas lehet kábítószer-alapanyag előállítására, ha valaki visszaél vele.

Magyarországon az OGYÉI engedélye szükséges, ha a termesztett terület meghaladja az 500 négyzetmétert, de kisebb terület esetén is ajánlott bejelenteni a termesztést. Ez a termesztő érdeke is, hiszen így elkerülhetők a félreértések, és a hatóságok könnyebben követni tudják az országban zajló tevékenységet.

Tévhit: a mák pozitív eredményt ad a drogteszten

Időről időre felbukkan a történet, miszerint mákos sütemény fogyasztása után valaki pozitív drogtesztet produkált.

Ez ma már gyakorlatilag lehetetlen. A magokban előforduló minimális alkaloidmennyiség nem elég ahhoz, hogy bármilyen teszten mérhető legyen – különösen a modern, szigorú határértékek mellett.

A hétköznapi mákfogyasztás tehát nem jár sem egészségügyi, sem jogi kockázattal.

Otthoni termesztés: mire érdemes figyelni?

A mák a kertben is nevelhető, ráadásul szépen mutat, és magja értékes alapanyag a konyhában. Viszont érdemes néhány alapvető szabályt és óvatossági lépést betartani:

  • mindig érett magot szedjünk, mert ezek már alkaloidmentesek;
  • kerüljük az éretlen tok megsértését;
  • a növényeket helyezzük olyan helyre, ahol gyerekek és háziállatok nem férnek hozzá az éretlen tokhoz;
  • nagyobb terület esetén kérjünk engedélyt, kisebb esetén pedig jobb bejelenteni a termesztést.

Táplálkozás: egészséges – de nem diétás

A mák apró szemekben rengeteg értéket hordoz, omega–3 zsírsavakat, kalciumot, mangánt és sok más hasznos tápanyagot.

Azonban nem kimondottan diétás, hiszen olajtartalma miatt energiadús alapanyag – de mértékkel fogyasztva egészséges része lehet az étrendnek.

Korábbi cikkeinkben megosztottuk a mákos guba, a mákos bejgli és a mákos-almás sütemény receptjét is, érdemes mindegyiket elkészíteni.

Kapcsolódó
Milyen a jó mák? Így lesz biztosan finom az ünnepi süteményekben
Ha összesítést végzünk a magyarok kedvenc ételeiről, stabil és igen előkelő pozíciója van a listán a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek.

The post Mennyi mákos bejglit kell enni a pozitív drogteszthez? first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed