A mák évszázadok óta része a konyhánknak: bejglibe, kalácsba, rétesbe kerül, és sok családban elképzelhetetlen nélküle a karácsony vagy egy hagyományos mákos guba. Mégis időről időre felmerül a kérdés: biztonságos egyáltalán a mákfogyasztás?
A bizonytalanság gyökere többnyire ugyanaz: sokan tudják, hogy a mák bizonyos részeiből kábítószereket – például ópiumot vagy heroint – lehet előállítani. Innen ered a kétely, hogy vajon a mák mindennapi fogyasztása rejt-e bármilyen veszélyt.
A mag teljesen ártalmatlan – a félreértés a növény más részeiből ered
Fontos különbséget tenni a növény különböző részei között.
A mák érett magjai – vagyis azok, amelyeket a konyhában használunk – nem tartalmaznak kábító hatású anyagokat, így fogyasztásuk teljesen biztonságos, írja az Agrofórum. Sem gyerekeknél, sem felnőtteknél, sem várandósoknál nem jelent kockázatot, ha megfelelően tisztított, étkezési célú mag kerül az asztalra.
A félreértés abból fakad, hogy az ópiumot az éretlen máktokból nyerik, annak megvágásával és a tejnedv kinyerésével. Ennek semmi köze a konyhai felhasználáshoz, a mákszemhez pedig végképp nem.
Miért tartják mégis szigorú felügyelet alatt a termesztést?
Bár a mag ártalmatlan, a növény egésze már nem feltétlenül.
A világ számos országában – így Magyarországon is – a mák termesztése engedélyköteles, mivel alkalmas lehet kábítószer-alapanyag előállítására, ha valaki visszaél vele.
Magyarországon az OGYÉI engedélye szükséges, ha a termesztett terület meghaladja az 500 négyzetmétert, de kisebb terület esetén is ajánlott bejelenteni a termesztést. Ez a termesztő érdeke is, hiszen így elkerülhetők a félreértések, és a hatóságok könnyebben követni tudják az országban zajló tevékenységet.
Tévhit: a mák pozitív eredményt ad a drogteszten
Időről időre felbukkan a történet, miszerint mákos sütemény fogyasztása után valaki pozitív drogtesztet produkált.
Ez ma már gyakorlatilag lehetetlen. A magokban előforduló minimális alkaloidmennyiség nem elég ahhoz, hogy bármilyen teszten mérhető legyen – különösen a modern, szigorú határértékek mellett.
A hétköznapi mákfogyasztás tehát nem jár sem egészségügyi, sem jogi kockázattal.
Otthoni termesztés: mire érdemes figyelni?
A mák a kertben is nevelhető, ráadásul szépen mutat, és magja értékes alapanyag a konyhában. Viszont érdemes néhány alapvető szabályt és óvatossági lépést betartani:
- mindig érett magot szedjünk, mert ezek már alkaloidmentesek;
- kerüljük az éretlen tok megsértését;
- a növényeket helyezzük olyan helyre, ahol gyerekek és háziállatok nem férnek hozzá az éretlen tokhoz;
- nagyobb terület esetén kérjünk engedélyt, kisebb esetén pedig jobb bejelenteni a termesztést.
Táplálkozás: egészséges – de nem diétás
A mák apró szemekben rengeteg értéket hordoz, omega–3 zsírsavakat, kalciumot, mangánt és sok más hasznos tápanyagot.
Azonban nem kimondottan diétás, hiszen olajtartalma miatt energiadús alapanyag – de mértékkel fogyasztva egészséges része lehet az étrendnek.
Korábbi cikkeinkben megosztottuk a mákos guba, a mákos bejgli és a mákos-almás sütemény receptjét is, érdemes mindegyiket elkészíteni.
The post Mennyi mákos bejglit kell enni a pozitív drogteszthez? first appeared on Sokszínű vidék.
