Miért együnk egészségesen?

Nő előtt az asztal megpakolva süteményekkel, édességekkel, fánkkal.

Nő előtt az asztal megpakolva süteményekkel, édességekkel, fánkkal.

Napjainkban még mindig sok az elhízott és a szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegséggel küzdő ember. Ennek többek között a helytelen életmód és az egészségtelen táplálkozás az oka. Az egészségünkre elsősorban a megfelelő ételválasztással vigyázhatunk.

Az egészséges táplálkozás kulcsa az, hogy megfelelő mennyiségű kalóriát fogyasztunk az aktivitási szintünkhöz mérten. Azaz ha egész nap sokat mozgunk és még edzünk is, akkor a testünknek jóval több kalóriára van szüksége, mint amikor inaktív életet élünk. Ha az életmódunknak megfelelően táplálkozunk, akkor egyensúlyba hozzuk az „elfogyasztott” energiát a felhasznált energiával. Amennyiben többet eszünk és iszunk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, akkor el fogunk hízni. Hiszen az az energia, amelyet nem használunk fel, zsírként fog tárolódni. Ha pedig túl keveset eszünk, akkor fogyni fogunk. A kiegyensúlyozott étrend azért is nagyon fontos, mert így a szervezetünk minden alapvető tápanyaghoz hozzájut.

A keményítőtartalmú szénhidrátoknak az elfogyasztott ételek alig több mint egyharmadát kell kitenniük. Ebbe a kategóriába tartozik a burgonya, a kenyér, a rizs, a tészta és a gabonafélék. Lényeges, hogy teljes kiőrlésű gabonákat és azokból készült ételeket is fogyasszunk.

Az egészséges étrend szerves részét képezik a gyümölcsök és zöldségek, hiszen bőséges tápanyagot biztosítanak számunkra. Az étrendünkbe be kell illeszteni a halakat, hiszen nagyon jó fehérjeforrásnak számítanak, emellett sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Az olajos halak továbbá gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Amennyiben egészségesen szeretnénk táplálkozni, akkor csökkentsük a telítettzsír- és cukorbevitelt. A zsírnak két fő típusa van: telített és telítetlen. A túl sok telített zsír növeli a koleszterin mennyiségét a vérben, ami megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatait. Válasszunk a telített zsírok helyett például olívaolajat. A magas cukortartalmú ételek és italok rendszeres fogyasztása növeli az elhízás és a fogszuvasodás kockázatait. Azt is tudnunk kell, hogy a túl sok só fogyasztása megemeli a vérnyomást. A magas vérnyomású embereknél pedig nagyobb valószínűség szerint alakul ki szívbetegség vagy stroke.

Nagyon lényeges, hogy legyünk aktívak, ugyanis az egészséges táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a kevésbé súlyos és a krónikus betegségek kockázatait.

A friss zöldségek is legyenek részei az étrendünknek. Ezek a zöldségek ugyanis sokféle vitaminban és ásványi anyagban bővelkednek. Ezenkívül csak kevés zsírt és cukrot tartalmaznak, ezért bátran beépíthetjük azokat a diétás étrendbe. A zöldségek segítenek az öregedés lassításában és a szívbetegségek megelőzésében.

A spenót nem az egyetlen zöld leveles zöldség, amely pozitívan hat az egészségre. Ugyanennyire egészséges például a kelkáposzta, a brokkoli, a káposzta vagy éppen a kelbimbó. A zöld leveles zöldségek tápanyagokban gazdagok, ilyen például az A-, a K-, az E-, a C-vitamin, a béta-karotin, a folát, a B5- és B6-vitamin, a vas, a magnézium, a kálium, a cink, a kalcium, a foszfor és a nátrium.

A zöld leveles zöldségek a kiegyensúlyozott étrend fontos alkotóelmei. Rostokban is bővelkednek, amelyek többnyire az emésztést támogatják meg. Béta-karotint, zeaxantint és luteint is tartalmaznak, amely tápanyagok megelőzik a sejtek károsodását, és védik a szem egészségét. Ezenkívül a bőr és a haj számára is nagyon előnyösek.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed