Néhány hete a komplett világsajtót körbejárta az a hír, hogy a konyhai eszközökben található fekete műanyagok riasztó mennyiségben tartalmazhatnak mérgező égésgátló anyagokat. Habár az újságcikkek alapjául szolgáló tudományos kutatást nem cáfolták meg azóta, egy komoly számítási hibára bukkantak benne, ami némileg árnyalja a képet – írja a NationalPost.
A Chemosphere elnevezésű tudományos lapban megjelent kutatás megállapította, hogy a termékekben talált legveszélyesebb égésgátlók ugyanazok, mint amit a televíziók és más elektronikai készülékek burkolatában is megtalálni. Márpedig a tanulmány szerint akiknek a vérében a legmagasabb mennyiségben találták meg a dekabróm-difenil-étert (dekaDBE-t), vagy ehhez hasonló adalékanyagot,
A dekaDBE-t kapcsán érdemes megjegyezni, hogy korábban daganatos megbetegedések kialakulásával, endokrin- és pajzsmirigy-problémákkal, magzati és gyermeki fejlődési rendellenességgel, valamint a reproduktív szervek és az immunrendszer toxicitásával is összefüggésben hozták már a szakemberek.
A hvg szerint Európai Unióban jelenleg 10 ppm a maximális határérték, míg az Egyesült Államokban lefolytatott vizsgálat 5-1200-szor magasabb értéket mutatott ennél. A szakemberek a fekete konyhai eszközök expozíciója alapján úgy becsülik, hogy egy átlagos felnőtt naponta 34,7 ppm dekaBDE-nek lehet kitéve. Ez a szám úgy jött ki, hogy a BDE-209 referenciadózisát napi 7000 nanogramm testtömeg-kilogrammonként megszorozták egy átlagos ember súlyával, 60 kilogrammal, így kijött a 42 ezres határérték, aminek épp a 80 százaléka volt a 34 700 nanogramm.
A kutatás vezető szerzője, Megan Liu, a Toxic-Free Future tudományos menedzsere elírási hibának minősítette a nulla lemaradását, azonban kijelentette: ez nincs hatással az eredményeikre, a fekete műanyag háztartási cikkekben talált égésgátlók szintje ugyanis továbbra is komoly aggodalomra ad okot.
The post Most akkor tényleg mérgezőek a fekete műanyag konyhai eszközök? first appeared on 24.hu.