Mostantól az olasz konyha és a svájci jódlizás is a UNESCO szellemi és kulturális örökségének része

A svájci jódlizás, a cseh amatőr színjátszás, a közép-ázsiai jurtakészítés és az olasz konyhai és étkezési hagyományok is felkerültek az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára, amiről a szervezet Újdelhiben tartott idei ülésén döntött – írja az MTI.

A testület idén ötvenöt jelölésről hozott döntést, az eredményt pedig a záróülés után tették közzé.

A jódlizás

az identitás erőteljes kifejeződése és egyesítő kulturális gyakorlat

– indokolta a védettséget kérő svájci küldöttség, ez pedig jó érv volt ahhoz, hogy a bizottság egyet is értsen vele.

Ugyanígy tettek a csehországi amatőr színjátszással is, ami nem csak ismert műveket dolgoz fel, és hangsúlyt fektet arra, hogy a helyi életet tükrözze, társadalmi problémákat vessen fel, és teret adjon a közösségi párbeszédnek.

Az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként ismerte el a jurtakészítést, a közép-ázsiai nomád élet szimbólumát. A jelölést Kazahsztán és Kirgizisztán már 2014-ben benyújtotta, de végül csak most, az üzbég pályázattal kibővítve fogadták azt el.

A világörökségi védettségekről is döntő szervezet az olasz konyhaművészet körüli hagyományokat is felvette a kulturális örökségek közé. Az indoklásban nem konkrét ételeket, recepteket vagy regionális specialitásokat említettek, hanem azt a kulturális jelentőséget emelték ki, amelyet az olaszok a főzés és az étkezés rituáléinak tulajdonítanak: a vasárnapi közös családi ebédnek vagy a nagymamáktól az unokáknak továbbadott hagyománynak.

A főzés a szeretet gesztusa, annak egy módja, hogy elmondjunk valamit magunkról másoknak, és arról, hogyan gondoskodunk másokról

– mondta Pier Luigi Petrillo, az olasz UNESCO-jelölésen dolgozó csoport tagja, a római La Sapienza Egyetem professzora.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CNN (@cnn) által megosztott bejegyzés

Az UNESCO hasonló módon érvelt a védelem mellett, hiszen kijelentették: az olasz konyha a családdal és a közösséggel való kapcsolattartás eszköze, ami

a pazarlásellenes receptekben és az ízek, készségek, valamint az emlékek generációkon átívelő átadásában gyökerezik.

A listán természetesen magyar értékek is megtalálhatók:

  • a mohácsi busójárás 2009-ben,
  • a táncházmozgalom 2011-ben,
  • a matyó népművészet 2012-ben,
  • a népzenei örökség Kodály-módszerrel való megőrzése 2016-ban,
  • a solymászat 2017-ben,
  • a kékfestés pedig 2018-ban

került fel rá, a lista utolsó két elemében azonban tizenhét, illetve négy másik országgal osztozunk.

The post Mostantól az olasz konyha és a svájci jódlizás is a UNESCO szellemi és kulturális örökségének része first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed