A svájci jódlizás, a cseh amatőr színjátszás, a közép-ázsiai jurtakészítés és az olasz konyhai és étkezési hagyományok is felkerültek az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára, amiről a szervezet Újdelhiben tartott idei ülésén döntött – írja az MTI.
A testület idén ötvenöt jelölésről hozott döntést, az eredményt pedig a záróülés után tették közzé.
A jódlizás
az identitás erőteljes kifejeződése és egyesítő kulturális gyakorlat
– indokolta a védettséget kérő svájci küldöttség, ez pedig jó érv volt ahhoz, hogy a bizottság egyet is értsen vele.
Ugyanígy tettek a csehországi amatőr színjátszással is, ami nem csak ismert műveket dolgoz fel, és hangsúlyt fektet arra, hogy a helyi életet tükrözze, társadalmi problémákat vessen fel, és teret adjon a közösségi párbeszédnek.
Az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként ismerte el a jurtakészítést, a közép-ázsiai nomád élet szimbólumát. A jelölést Kazahsztán és Kirgizisztán már 2014-ben benyújtotta, de végül csak most, az üzbég pályázattal kibővítve fogadták azt el.
A világörökségi védettségekről is döntő szervezet az olasz konyhaművészet körüli hagyományokat is felvette a kulturális örökségek közé. Az indoklásban nem konkrét ételeket, recepteket vagy regionális specialitásokat említettek, hanem azt a kulturális jelentőséget emelték ki, amelyet az olaszok a főzés és az étkezés rituáléinak tulajdonítanak: a vasárnapi közös családi ebédnek vagy a nagymamáktól az unokáknak továbbadott hagyománynak.
A főzés a szeretet gesztusa, annak egy módja, hogy elmondjunk valamit magunkról másoknak, és arról, hogyan gondoskodunk másokról
– mondta Pier Luigi Petrillo, az olasz UNESCO-jelölésen dolgozó csoport tagja, a római La Sapienza Egyetem professzora.
Az UNESCO hasonló módon érvelt a védelem mellett, hiszen kijelentették: az olasz konyha a családdal és a közösséggel való kapcsolattartás eszköze, ami
a pazarlásellenes receptekben és az ízek, készségek, valamint az emlékek generációkon átívelő átadásában gyökerezik.
A listán természetesen magyar értékek is megtalálhatók:
- a mohácsi busójárás 2009-ben,
- a táncházmozgalom 2011-ben,
- a matyó népművészet 2012-ben,
- a népzenei örökség Kodály-módszerrel való megőrzése 2016-ban,
- a solymászat 2017-ben,
- a kékfestés pedig 2018-ban
került fel rá, a lista utolsó két elemében azonban tizenhét, illetve négy másik országgal osztozunk.
The post Mostantól az olasz konyha és a svájci jódlizás is a UNESCO szellemi és kulturális örökségének része first appeared on 24.hu.