Egy környezet-egészségügyi szakorvos komoly egészségügyi figyelmeztetést adott ki a horpadt vagy sérült konzervdobozokból származó ételek fogyasztásával kapcsolatban – és azt is elárulta, hogyan vezethet akár bénuláshoz vagy végzetes mérgezéshez, írta a Startlap, az Express cikkékre hivatkozva.
A boltok polcain időnként előfordulnak ütődött, megnyomódott konzervek – ezek a szállítás során sérülhettek, vagy egyszerűen leejtették őket, majd visszakerültek a helyükre.
Ezeket a termékeket nem szabad megvenni, mert súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek
– figyelmeztetett Dr. Ashley Ennedy, a környezet-egészségügy szakértője, és kiemelte, hogy akár bénulás is kialakulhat, ha ilyen sérült dobozból származó ételt fogyasztunk.
Ez az a baktérium, amely botulinum toxint termel – a világ egyik legerősebb idegméregét.
Ha a doboz behorpad – főleg az illesztéseknél –, az megtörheti a légmentes zárást, és lehetővé teheti, hogy a Clostridium botulinum baktérium elszaporodjon. Amikor ez a baktérium nőni kezd, botulinum toxint termel. Már a legapróbb mennyiség is botulizmust okozhat – ez egy ritka, de potenciálisan halálos ételmérgezés, amely az idegrendszert támadja
– vázolta fel a doktornő.
Mint arról beszámoltunk, óriási mennyiségű mézet vont ki a forgalomból a Nébih, valamint arról is hírt adtunk, hogy két nap után ne fogyasszuk el a maradék főtt rizst.
The post Nem szabad megenni az ilyen konzervet, súlyos mérgezést kockáztatunk vele first appeared on Sokszínű vidék.
