November asztrofotója: A Súlyzó-köd csodálatos mélységei és részletei

Farkasréti György a világ egyik legtisztább égboltja alól készítette felvételét. Beszámolóját az alábbiakban olvashatjuk.

„A fotózást a Kanári-szigetcsoport legmagasabb csúcsa, a Teide vulkán oldalán található észlelőhelyemről végeztem. 2100 méter magasságból az ég fényszennyezés és holdfénytől mentes volt. Már előtte hazánkban is kísérleteztem speciális szűrők alkalmazásával, de a sötét kanári égbolton sokkal jobb kontrasztot sikerült elérnem, mint korábbi fotózásaim során.

A Súlyzó-ködöt Charles Messier francia csillagász fedezte fel 1764-ben, ami a katalógusában a 27-es sorszámot kapta. Az élete végén járó, Napunkhoz hasonló tömegű csillagról mintegy tízezer évvel ezelőtt kezdtek el leválni a külső rétegei.

A leválások jól láthatóak a képen, szinte burokként veszik körbe a csillag valamikori magjából kialakult fehér törpecsillagot.

A maradványcsillagban már nem zajlik fúzió, belsejében sokmillió fokról néhány tízezerre csökkent a hőmérséklet. Sűrűsége nagyon nagy, köbcentiméterenként hozzávetőleg 20 tonna. A fehér törpecsillag sugárzása gerjeszti fénylésre a távolodó gázanyagot, ami néhány tízezer év alatt teljesen eloszlik az űrben.

A kép készítésekor az 508/2000-es teleszkópon keresztül egy speciális keskenysávú szűrőt használtam. Az Optolong L-Extreme tulajdonsága, hogy 7-7 nanométeres sávszélességben csak az ionizált oxigén (kék) és az ionizált hidrogén alfa (vörös) hullámhosszát engedi át, a spektrum többi színét levágja. Ezzel a technikával lehetővé válik a köd fényes részeinek beégése nélkül megörökíteni a külső, rendkívül halvány részleteket.

A kép technikai adatai:

  • SkyWatcher Stargate 500P GoTo távcső
  • TEPP mechanika
  • Asi294McPro hűtött kamera
  • AsiAir Pro asztroszámítógép
  • 15 és 30 sec-es expozíciók, összesen 1 óra 10 perc 15 másodperc
  • Feldolgozás: Pixinsight

The post November asztrofotója: A Súlyzó-köd csodálatos mélységei és részletei first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed